Какво наистина искаме да получим за 8 март?

Какво наистина искаме да получим за 8 март?
A A+ A++ A

В навечерието на Международния ден на жената сме изпълнени с вълнения от предстоящия празник, изпълнен с подаръци и цветя. Обичаме началото на март, защото макар и студен, той ни носи много усмивки и цветно настроение, които не можем да сравним с нищо друго.

Но с наближаването на този празник искаме да засегнем тема, за която си мислим всеки ден. Тя е част от нас и ние я изпитваме постоянно в качеството си на слабия пол. Точно така, слабият пол. Защото да си жена и най-голямото предизвикателство, пред което някога сме се изправяли.

Разбира се всяка дама ще се зарадва да получи красиви цветя, бижу, желана книга и какво ли още не. Но истинските неща, които искаме са малко по-различни, а дали ще се изпълнят...

Уважение

Често жената е изправена пред неуважително поведение от страна на околните. Дали от близки хора или не, сексистките подмятания и пренебрежителните изказвания за част от нашето всекидневие. Ти гледаш дете вкъщи, значи нищо не правиш, работиш, колкото да се забавляваш с нещо, мястото на жената е в кухнята, жените искат само пари, не харесваме страстни кариеристки, тя живее сама, значи е всяка вечер с различен. Примерите са много, но ни се иска все по-рядко да ги чуваме и все по-малко мъже, та дори и жени да променят мисленето си и да осъзнаят, че жената отдавна се е превърнала в независим и пълноправен лен на обществото.

2350299

Спокойствие

Мъжете едва ли и предполагат, но а нас всяко излизане навън е свързано с куп приготовления и тук не говорим за положителната страна на нещата. Чудим се какво да облечем, така че да изглежда добре, но да не е прекалено късо или прилепнало, защото не искаме да привличаме нежелано внимание или да попаднем в застрашаваща за нас ситуация. Не излизаме без да сме се уверили, че имаме у себе си допълнителни пари, с които да се приберем, ако нещо се случи. Стараем се да не се прибираме по-тъмно, защото можем да си навлечем неприятности.

2350301

Казваме на шофьора на таксито да спре една пряка по-нагоре, за да не види къде точно живеем, а в случай, че се окаже някой мръсник. страх ни е да вървим или да останем само навън или в автобуса по тъмно. Изпадаме в ужас, когато някой върви зад нас  се надяваме да не ни следи. Рядко се спираме, когато мъж ни пита за посоката навън, защото ни се е случвало да изпадаме в застрашаващи ситуации. Ако излизаме на среща се уверяваме, че поне половината ни приятели знаят с кого сме и къде сме. Заключваме всички възможни ключалки у дома вечер преди да си легнем, особено ако сами с детето си у дома.

Ако можехме да живеем дори един ден без да се налага да обмисляме всички тези неща, това би бил може би най-ценният подарък за Деня на жената.

Нормален живот

В един нормален дом трябва да цари хармония и разбирателство. Но уви н навсякъде е така. Милиони жени по света страдат от домашно насилие, защото са попаднали на неправилния човек без да са го осъзнавали. Дните им минават в сълзи, страх, унижение, ужасяващо физическо и вербално насилие. Доста трудно е понякога да се излезе от тази ситуация, защото много жени биват изолирани от страна на мъжете си, изпитват срам или ги е страх да признаят пред самите себе си, че живеят с насилник. Много ни се иска нито една дама да не преминава през подобни неща и призоваваме всяка нова или бъдеща майка да възпитават синовете си в уважение към жената.

2350300

Равенство

Случвало ли ви се е да се приберете от работа и тепърва да се налага да готвите и да поемете грижите за детето преди сън? От друга страна мъжът ви се оказва много изморен, защото цял ден е бил на работа и цялото домакинство за поредна вечер остава във вашите ръце. Но и вие сте уморена и вие искате да поседнете на дивана, да погледате телевизия, или да изпиете чаша вино с книга в ръка.

Щеше ни се повечето мъже да осъзнаваха, че кухнята не е само наша и мръсните чинии в мивката не са изцяло наше задължение. Ние вероятн сме късметлийки, защото сме поапднали на мъже, които не делят работата на мъжка и женска, но за много дами това не е така. сякаш по задължение съпругът може да излезе и без да пита, а жената остава у дома, гледайки детето.

Факт е, че и ние можем д завъртим крушката на лампата, да завием някое или друго винтче с отвертката, но имаме нужда от мъжете си, от тяхната подкрепа и уважение.

Така, че тази година освен цветята няма да са достатъни, не и следващата, не и по-следващата.

#8 март #равенство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници