КЗК разреши продажбата на част от „Мерлоуз Рисорсиз“

КЗК разреши продажбата на част от „Мерлоуз Рисорсиз“
Британската компания „Мелроуз“ започна добива на природен газ от новите си находища в Калиакра и Каварна от 2010 г. Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и посланикът на Великобритания.
A A+ A++ A

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши придобиване на едноличен контрол от страна на ирландката петролна и газова компания „Петроселтик Интернешънъл“ върху британската „Мелроуз Рисорсиз“, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

„Мерлоуз Рисорсиз“ е сред компаниите, които развиват бизнес в България, с обекта в Калиакра, в Каварна и в Галата.

В началото на август дружеството получи шестгодишна концесия за добив на природен газ от находище „Каварна изток“, което се намира в континенталния шелф на Черно море и е с площ от 3.97 кв. км.

Групата на „Петроселтик Интернешънъл“ може да проучва и добива нефт и природен газ и да продава такъв, като не упражнява стопанска дейност в България и няма пазарно присъствие на територията на страната, посочка изрично КЗК.

КЗК не очаква негативни последици за ефективната конкуренция в резултат на сделката като установяване или засилване на господстващо положение на пазара от страна „Петроселтик Интернешънъл“.

Според Комисията сделката няма да породи ефект на който и да е пазар на територията на България.

В средата на август „Петроселтик Интернешънъл“ съобщи, че е отправила оферта за покупка на британската „Мелроуз Рисорсиз“, като предложението беше за близо 260 млн. долара за контролиращ пакет в дружеството, припомнят от „Дарик файнънс“, цитирайки Ройтерс.

Чрез тази стъпка ирландското дружество показа намерение да подсили операциите си в Северна Африка, Средиземноморието и Черно море.

В замяна на дяловете си в „Мелроуз Рисорсиз“ акционерите в британската компания ще получат по 17.6 акции на „Петроселтик Интернешънъл“, което е с 6% повече от цената, на която са били затворени акциите на ирландското дружество в борсовата сесия дни по-рано. В добавка на това акционерите ще получат и специален дивидент от 4.7% от стойността на една акция.

След сключване на сделката „Петроселтик Интернешънъл“ ще държи 54% от капитала на новата компания, а акционерите на „Мелроуз“ ще разполагат с останалите 46%. Така сформираният конгломерат ще контролира области, в които са установени залежи от енергийни ресурси, изчислявани на 84 млн. барела петролен еквивалент.

Освен в България „Мерлоуз“ разработва енергийни залежи в Египет, Румъния, Турция и Франция.

#„Каварна Изток“ #природен газ #концесия #„Мелроуз Рисорсиз“ #КЗК #Комисия за защита на конкуренцията #нефт #добив #Черно море #Капитал #дял #акции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »