8 от най-странните празнични дни по света

8 от най-странните празнични дни по света
A A+ A++ A

Ето кои са 8 от най-странните национални празници по света.  

Ден на морето 

Макар че е доста обичайно страните да си спомнят важно военно събитие чрез отбелязването на национален празник, малко битки се помнят по толкова странен начин като загубата на боливийското пристанище Калама от чилийските сили. На 23 март затворената от сушата страна си спомня загубата на последния си имот отпред на океана, като марширува в паради и тържествено слуша записи на чайки и рог на кораба.

Ден на корейската азбука

На 9 октомври южнокорейците празнуват Ден на Хангул, а на 15 януари южнокорейците спазват Ден на избрания гъл, но и двата празника са предназначени да празнуват създаването на корейската азбука.

Национален препинателен ден

Националният препинателен ден се чества в Америка на 24 септември. Уебсайтът на празника ви призовава да отпразнувате този повод, като прочетете вестник и оградите всички пунктуационни грешки, отбелязвайки  неправилн​ите препинателни знаци. 

Национален празник на метеорологичните дни

Празникът се отбелязва на 5 февруари. На тази дата през 1774 г. се ражда Джон Джефрис, един от първите наблюдатели на времето в Америка.

Ден на Бермудите

Празникът на Бермудите се отбелязва на 24 май. Това е първият ден, когато жителите смятат за приемливо да плуват в океана, да пускат лодките си на вода и да носят шорти на Бермудите като бизнес облекло.  

Ден на благословения дъжд

Хората на Бутан празнуват Деня на блажения дъжд всяка година, като вземат вана на открито в митично пречистените природни води около тях. Астролозите в служба на главния игумен на страната определят точно кой час тези бани се считат за най-освещаващи, но тези, които не могат да се къпят през това време, са склонни да го правят сутрин преди изгрев-слънце. Тъй като датата се определя от тибетския лунен календар, датата варира, но обикновено се случва между 20 и 25 септември.

Ден на пъпеша

Ако живеете в Туркменистан, празнувате Туркменбаши, който се провежда на 12 август. Президентът на страната дори е отразил колко важен е празникът за народа му, отбелязвайки, че „от древни времена Туркменистан е смятан за родината на най-добрите пъпеши в света“.

Ден на пикника

В първия понеделник на август в Северна Австралия се празнува Денят на пикника. Денят възниква като вид работен ден, който позволява на работниците от железопътната линия на Дарвин да отидат до река Аделаида за пикник, но сега вече е пълен тридневен уикенд на празници и релакс за района. И до днес все още има мащабен пикник, който се провежда край река Аделаида.

Ден на Обама

Докато Америка все още е широко разделена според мнението си за Обама, той е национален герой в Кения - дотолкова, че създадоха национален празник, за да отпразнуват победата му. На всеки 6 ноември от 2008 г. кенийците празнуват американеца от първо поколение чрез партита и други форми на тържество.

 

#празниччни дни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници