Спортът - единен срещу войната

Спортът - единен срещу войната
A A+ A++ A

Войната, която Русия започна в Украйна, накара целия свят да наложи санкции срещу режима на Владимир Путин. Спортът бе един от първите и наложи различни наказания - от много тежки до чисто символични. 

Още в първия ден МОК осъди с изявление Русия за нарушаване на олимпийското примирие. Той припомни, че резолюцията на ООН за примирие "беше приета от Общото събрание на ООН на 2 декември 2021 г. с консенсус на всички 193 държави членки. Примирието започва 7 дни преди началото на олимпийските игри - на 4.02.2022 г., и приключва 7 дни след закриването на параолимпийските." 

Още същия ден двете най-влиятелни футболни асоциации - световната (ФИФА) и европейската (УЕФА), заявиха, че ще се съберат да решат какви мерки да предприемат, но УЕФА набързо отне в петък финала на Шампионската лига от Санкт Петербург и той ще е в Париж.

Междувременно полската и шведската футболни централи обявиха, че отказват да излязат срещу Русия в баражите за световното в Катар в края на годината. Полша трябваше да играе със "сборная" в I кръг, а Швеция - ако евентуално отстрани Чехия, да срещне руснаците в решаващия мач за попадане на Мондиала. Ден по-късно и Чехия каза, че няма да играе срещу Русия, ако се стигне до такъв мач.

Този бойкот предопредели по-нататъшните стъпки. На съвместно заседание Съветът на ФИФА и Изпълкомът на УЕФА отстраниха Русия от всички турнири под тяхна егида. Така "сборная" няма да играе въобще на баражите и няма шанс да иде на световното в Катар. Женският тим, който се класира за Евро 2022, също е отстранен. Забраната се разпростря върху руските клубни отбори в евротурнирите. Засега тя засегна само "Спартак" (Москва), който трябваше да играе 1/8-финал в Лига Европа с РБ "Лайпциг", защото само този тим не отпадна досега през сезона.

Почти по същото време дойде и призивът на МОК Русия и Беларус да бъдат лишени от всички международни спортни събития, техните знамена да бъдат забранени, а представителите им да не могат да участват в състезания извън страната си. 

При това МОК направи и символичен жест, като

отне олимпийския орден от Владимир Путин, 

 "имайки предвид извънредно грубото погазване на олимпийското примирие и други нарушения на олимпийската харта от руското правителство в миналото".

И санкции срещу руския (и беларуски) спорт започнаха да валят отвсякъде. Формула 1 задраска от календара за 2022 г. Гран при в Сочи, насрочено за 25 септември. Автомобилната федерация FIA пък отне от Русия всички кръгове от ралита и други моторни състезания, като например интерконтиненталната Дрифтинг купа в Сочи през лятото. Руските  пилоти (напр. Никита Мазепин от F1) все пак могат да се състезават, но под независим флаг и без химна на страната. Същата санкция е и за пилоти от Беларус заради подкрепата на Минск за агресията на Русия в Украйна.

Решение в същия дух предприеха и в тениса. Международната федерация ITF забрани участие на руски тенисисти във всякакви отборни състезания под нейна егида, което означава най-вече световните отборни шампионати за купа "Дейвис" (мъже) и "Били Джийн Кинг" (жени, бившата "Фед къп"). Освен това членството на руската и беларуската федерации в ITF бе замразено.

Управляващите бордове на мъжката (АТР) и женската (WTA) тенис асоциация пък отнеха от Москва домакинството на комбинирания турнир през октомври. Те разрешиха на руснаци и беларуси да играят в професионалните турнири от Тура и от Големия шлем, но без да се посочва тяхната националност, нито да ползват флаговете на своите страни.

Решения да отнемат на Русия и Беларус домакинства на първенства и да забранят на техните спортисти да участват под своя флаг и да използват своя химн взеха

още много спортни федерации. 

Първа бе гимнастическата (FIG), последвана от тази по ски (FIS) и по новия олимпийски спорт спортно катерене (FSC). Европейската централа по кърлинг отне континенталния шампионат през есента от Перм (Рус). Включиха се още федерациите по ръгби, бейзбол и софтбол, модерен петобой, кану-каяк, триатлон, ориентиране, ММА.

Централата по спортна стрелба, чийто президент е руският милиардер Владимир Лисин (според "Форбс" той има 22 млрд. евро), също се присъедини, позовавайки се на призива на МОК. Наказанието влезе в сила още за започналия на 1 март турнир за Световната купа в Кайро и там руснаци и беларуси се представяха като неутрални.

Друг милиардер - Алишер Усманов, един от приближените до Путин олигарси, който влезе в списъка със санкционирани от ЕС, пък се оттегли с незабавен ефект като шеф на федерацията по фехтовка (FIE). Той бе начело от 2008 г. и бе преизбран през ноември 2021 г. А самата FIE наложи същите наказания срещу Русия и Беларус като останалите централи.

Не закъсняха много и федерациите с най-много страни членки. Световната атлетика бе най-сурова и изключи "за обозримото бъдеще" руските и беларуските спортисти от състезания и те не могат да са на световното първенство в зала този месец в Белград. 

Международният колоездачен съюз (UCI) забрани на всички руски отбори и руски спонсори на отбори да участват в състезанията под негова егида, но остави възможност на колоездачите да карат - като неутрални.

FINA - федерацията по плувни спортове, също пожали спортистите, пускайки ги като неутрални, но отне от Русия предвидените световно по плуване в 25-метров басейн и световно за юноши и девойки, които трябваше да са в Казан. И също като МОК направи символичен жест и отне от Путин ордена му за заслуги съм плувните спортове, връчен му през 2014 г.

Подобен акт извърши и федерацията, на която руският президент много помагаше - тази по джудо. Тя свали от поста почетен президент бившия джудист Путин.

Волейболната федерерация (FIVB) след кратко колебание отне от Русия най-голямото събитие за годината - световното за мъже, което трябваше да е в 10 града между 26 август и 11 септември. Турнирите от Лигата на нациите в страната също са замразени и им се търсят други домакини. А всички руски и беларуски отбори са лишени от участие в международни състезания по волейбол и бийчволей.

Извън действията на федерациите станахме свидетели и на други решения. като това на германския футболен клуб "Шалке 04", който първо свали от фланелките си логото на "Газпром", а след това прекрати договора си с руската газова компания, който му носеше по 10 млн. евро годишно.

Английският футболен гранд "Манчестър Юнайтед" пък разтрогна спонсорския си договор с руската национална авиокомпания "Аерофлот". Тя беше официален превозвач на "червените дяволи" от 2013 г., като срокът на настоящата сделка беше до края на 2023 г.

Германският концерн за спортни стоки "Адидас" преустанови сътрудничеството си с руския футболен съюз, а американският гигант "Найки" закри всички онлайн продажби на свои стоки на територията на Русия и Беларус. 

 В ПОСЛЕДНИЯ ВЪЗМОЖЕН МОМЕНТ

Буквално в последния възможен момент спортистите от Русия и Беларус получиха забрана да се състезават на предстоящите паралимпийски игри в Пекин.

Този обрат стана днес сутринта, едва 12 часа, след като международният паралимпийски комитет (IPC) бе излязъл със становище, че ще бъдат допуснати, но като неутрални. Снощи президентът на IPC Андрю Парсънс заяви, че съчувства на украинския народ, но действията му са продиктувани от правилата на организацията и страха от съдебни действия.

Това решение бе посрещнато с тежки критики и бе определено като предателство, което изпраща едва ли не поощряващо послание към властите в Русия.

И днес IPC обяви, че се опасява, че много спортисти вероятно ще откажат да се състезават срещу руснаци и беларуси в Пекин 2022, което би предизвикало хаос на параолимпийските игри, накърнявайки репутацията им. А Парсънс заяви:

„В последните 12 часа, огромен брой членове се свързаха с нас. Заявиха ни, че ако не преосмислим решението, е вероятно да има тежки последици. Ясно е, че бързо ескалиращата ситуация ни поставя в уникална и невъзможна позиция толкова близо до старта на игрите“.

Зимните параолимпийски игри започват утре (4 март) и ще продължат до 13 март, пише "Сега".

 

 

 

 
 

#Путин #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници