Пролетна събота, температурите минават 20°

Пролетна събота, температурите минават 20°
A A+ A++ A

Днес в страната ще бъде предимно слънчево. След обяд облачността от запад ще се увеличи и ще е разкъсана средна и  висока облачност, която до вечерта ще обхване почти цялата страна. Вятърът ще е слаб до умерен и ще се ориентира от запад-югозапад. Максималните температури в страната чувствително ще се повишат и максималните им стойности ще са между 14° и 16°С. Най-високи ще са температурите  в Централна България - до 18-22°С. 

Времето в планините ще е предимно слънчево и условията за разходки и зимни спортове ще са много добри. След обяд от запад облачността, предимно висока, ще се увеличи и вплътни. Максималните температури ще се повишат чувствително - на височина около 1200 метра ще достигат 11-13°С, на 2000 метра - плюс 5°С. Ще духа умерен, временно силен вятър от запад-югозапад.

Предстоящото затопляне ще създаде предпоставка за много висока лавинна опасност поради по-нестабилната снежна покривка. Висок риск от лавини е валиден за всички планини. Бъдете внимателни и не правете рискови преходи! За тези райони е издаден и червен код за висок риск от лавини.

Времето по Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд - разкъсана средна и висока облачност, но валежи не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад. Максимални температури ще се повишат и ще са между  14°-16°.

Времето в София - В сутрешните часове в Софийската котловина не е изключено да се образуват мъгли. През деня времето ще е много приятно, ще бъде предимно слънчево. Увеличение на облачността очакваме около обяд, но ще е предимно средна и висока и валежи не се очакват.  Минималните температури в столицата ще са ниски – до минус 1°С , но максималните ще се повишат до 15-16 °С.

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени в затворените котловини и на места в Западна България. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

През следващите 24 часа Балканският полуостров ще попада под влиянието на област от високо налягане, позиционирано над Централна Европа. Към полуострова ще се пренася по-топла въздушна маса, температурите ще се повишат и на много места ще са с необичайно високи стойности. Времето на много места ще е предимно слънчево, но от запад облачността ще се увеличава и над крайните северозападни райони ще започнат валежи от дъжд. Преди обяд в низините и около речните басейни е възможно да се образуват и мъгли.

Източник: Meteobalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници