Атанасова: България е сред малкото страни с безплатна спешна помощ

Атанасова: България е сред малкото страни с безплатна спешна помощ
България е една от малкото страни, в които пациентите не плащат за спешна помощ, обяви здравният министър Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е една от малкото страни, в които пациентите не плащат за спешна помощ, а в същото време е и една от държавите с висок процент на налични линейки, обяви здравният министър Десислава Атанасова.

Пред директорите на 28 регионални центрове за спешна медицинска помощ тя постави началото на „ПУЛСС - Практически увод в лечението на спешните състояния“, предаде БТА.

Проектът е в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007–2013 г., стойността му е 6 258 653 лв. и е съфинансиран от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Чрез него ще бъдат повишени квалификацията и уменията на 6500 лекари, медицински специалисти и шофьори на линейки, за да се подобри качеството на оказваната спешна медицинска помощ.

„Това е ключов елемент за издигането на доверието в системата на здравеопазването“, каза още Десислава Атанасова.

Всички кадри от 28-те центрове за спешна помощ в страната ще се обучат в Тренировъчния център на „Пирогов“.

Проблемите в областта на спешната помощ са голямата натовареност на работещите там лекари, стимулирането им, забавянето при отзоваването на адреси, допълни министърът на здравеопазването.

Тя припомни, че заплатите в сферата на спешната помощ бяха увеличени с 18% от 1 юни 2011 г.

#линейка #Спешна помощ #„Пирогов“ #министър на здравеопазването #Десислава Атанасова #ОП „Развитие на човешките ресурси“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници