Д-р Йорданов: Здравният бюджет за 2013 г. – „нищо ново под слънцето“

Д-р Йорданов: Здравният бюджет за 2013 г. – „нищо ново под слънцето“
Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Проектобюджетът за догодина не предлага нищо ново по отношение на парите за здраве, заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Юлиян Йорданов.

Д-р Йорданов коментира и бюджета за здравеопазване за 2013 г. с думите „нищо ново под слънцето“, предаде БНР.

Д-р Йорданов уточни, че средно по 142 евро се отделят на човек за здравеопазване в България, докато в Англия  тези средства са 856, а в Дания 761.

Хората отделят повече средства за здравеопазване, отколкото държавата дава за тях, заяви още зам.-председателят на БЛС.

„Парите за здраве в България са много малко. Процентът, който се отделя за здравеопазване от БВП, е един от най-ниските в ЕС. Тази година този процент е 4,1“, допълни д-р Йорданов.

Според него за пореден път приоритет са силовите министерства, а не това на здравеопазването.

Той изказа съжалението си, че дори финансирането на здравното ведомство чрез Националанатз здравноосигурителна каза също не е на дневен ред.

„Тези 163 млн. повече, които се говори, че ще бъдат дадени на касата, фактически са парите, които тази година, тези 100 млн. трябваше касата да преведе на Министерството на здравеопазването за финансиране на различни дейности, тези пари, тъй като Конституционният съд взе едно такова решение, че те не трябва да се превеждат и те са само за здравно осигурените българи, тези пари тази година остават в касата – ето ви ги 100-те милиона“, обясни Йорданов.

Д-р Йорданов заяви също, че с тези пари, които остават в касата (50 млн. лева), здравното министерство прехвърля на касата дейности, които са функции на самото министерство.

„Прехвърля се финансирането на реанимациите, прехвърлят се ин витро процедурите към касата. Така че фактически се прехвърлят дейности, които ще надхвърлят парите, които остават в касата“, коментира зам.-председателят на БЛС.

Спорд него заслугата за качеството на здравеопазването е само на медицинските специалисти и на лекарите.

„На Националния съвет на БЛС се взе едно решение, ние след 10 дни имаме и събор, на който ще вземем окончателно решение за финансирането на здравеопазването и за новия рамков договор за 2013", каза зам.-председателят на БЛС.

„Методиката, която предлага НЗОК за бюджетиране на здравеопазването следващата година, ние категорично не сме съгласни с нея. Преговорите не доведоха до никакъв резултат. Ние ще изчакаме и окончателните разчети. След това се надявам да продължим и преговорите", каза още д-р Йорданов.

#лекари #лекарства #финансиране #пари #бюджет #Министерство на здравеопазването #здравеопазване #д-р Юлиян Йорданов #БЛС #Български лекарски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници