Купували сме по-скъпи смартфони, телевизори и лаптопи през 2021 г.

Купували сме по-скъпи смартфони, телевизори и лаптопи през 2021 г.
A A+ A++ A

Значителен ръст на средните цени на три от най-търсените модели в топ петте категории стоки, закупени на изплащане от българите през изминалата година, отчитат от БНП Париба Лични Финанси.

Най-значителен ръст беше отбелязан в категория "Смартфони". Най-търсеният модел смартфон за 2021 е със средна цена 1500-1550 лева, което е с 63% повече в сравнение с топ модела на 2020 година.

Най-търсените телевизори вече са в ценови сегмент 950-1000 лева, докато победителят в класацията за 2020 година струваше 800-850 лева. Топ моделът за последните 12 месеца е с 55" екран, 4К Ultra HD резолюция и силен процесор. Това е смарт устройство, което е хъб за забавление с директна свързаност към стрийминг платформи за видео и музика, достъп до гейминг портали, възможност за инсталиране на приложения и много други.

Значителен ръст от 31% беше отчетен и при средната цена на най-търсения лаптоп. Тя достигна 1200-1250 лева. Обяснението за тази тенденция е, че хората инвестираха повече пари за такива устройства заради работата и ученето от вкъщи. Затова и победителят в тази категория е с последно поколение процесор, външна видео карта, енергийно ефективен SSD хард диск и щадящ очите дисплей.

През последната година средният размер на заявленията за финансиране на покупки на стоки на изплащане, подадени към БНП Париба Лични Финанси, нарасна с 16% и достигна 695 лева. През 2020 година средната сума беше 600 лева.

#техника

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници