Военна Шенгенска зона

Военна Шенгенска зона
източник: pixabay
A A+ A++ A

Министърът на отбраната на Холандия Жанин Хенис-Пласшерт призова Евросъюза да създаде „военна Шенгенска зона”, която да даде възможност за оперативно прехвърляне на войски на територията на Европа в съответствие с темповете на потенциални заплахи, съобщи БГНЕС.

„Трябва да сме в състояние бързо да се придвижваме навсякъде, където има заплаха”, каза министърът.

Холандската ръководителка на военното ведомство каза, че първоначално идеята била дадена от екс командващия на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис, според когото съюзническите войски и военна техника трябва да могат да се прехвърлят на територията на континента „толкова бързо, колкото и мигрантите”.

„Разбира се, трябва да гарантираме съблюдаването на всички закони за движение по пътищата в ЕС, да зачитаме суверенитета, но в много държави това е прекалено сложен процес – получаването на разрешение за придвижване на войски, въоръжение, боеприпаси, дори редовни хуманитарни конвои”, - ген. Ходжис. Например, прехвърлянето на американски войски от Полша в Германия изисква петдневно предизвестие.

Има и инфраструктурни проблеми – пътищата и мостовете в държавите от ИС не могат са издържат тежестта на военна техника, тунелите не са достатъчно високи, а пистите не могат да обслужват полети на военна авиация.

НАТО вече е подкрепила предложението на министър Хенис-Пласшерт. 

#отбрана #войски #територия #техника

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »