ЕС губи привлекателност за българите

ЕС губи привлекателност за българите
A A+ A++ A

49 на сто от българите смятат, че членството в ЕС е нещо добро, а 13 на сто се отнасят към него отрицателно според ново проучване на "Евробарометър", възложено от Европейския парламент и осъществено в края на миналата година, съобщава БНР. 

Спрямо предишна анкета от 2020-та година, подкрепата за Общността у нас спада със 7 на сто, а отрицателните настроения се увеличават с 4 на сто. 

Въпреки че делът на българските граждани, които смятат, че страната е спечелила от членството си в ЕС, остава висок - 60%, той е по-нисък от средноевропейския и намалява с 4 процента спрямо есента на 2020 г.

Българските граждани виждат ползите от ЕС основно като възможностите за работа, подобряване на сътрудничеството между България и другите европейски страни и поддържането на мира.

Като основни приоритети анкетираните сънародници поставят върховенството на закона и свободата на придвижване - с еднакъв резултат от 32%, а на второ и трето място се нареждат зачитането на националната идентичност, култура и традиции в страните-членки и солидарността между държавите и регионите в Общността.

Българите възприемат общественото здраве като основен приоритет на политиката на Европарламента с 53%, заедно с борбата с бедността и социалното изключване - 51%. 

Подкрепата за икономиката и създаването на нови работни места е на трето място с дял от 48%. 

Едва 16% от анкетираните българи смятат изменението на климата за приоритет. 

Интересен е фактът, че 11 страни-членки поставят защитата на демокрацията на първо място, като за българите това тя идва чак на четвърто. 

 

#Евробарометър #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Анкета

Ще състави ли правителство?