Февруарска пролет в събота – очаква ни слънце и до 13°С

Февруарска пролет в събота – очаква ни слънце и до 13°С
A A+ A++ A

Днес в по-голямата част от страната ще е предимно ясно. Повече облаци очакваме в Западна и Южна България, но валежи над тези райони не се очакват.

Минималните температури у нас ще се повишат, но в планинските райони от Западна и Южна България ще остават ниски. Над останалата част от страната те ще са от минус 4 до минус 1°С. Най-студено ще е в котловините от Западна България и Средногорието - до минус 5-7°С. Вятърът в страната ще е слаб от югозапад.

През съботния ден времето у нас ще предимно слънчево. Следобед облачността над Западна и Централна България отново ще се увеличава, но ще остане разкъсана и валежи не се очакват. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, ще е слаб, в Дунавската равнина – до умерен. 

Следобед температурите ще достигат до пролетни стойности - между 9° и 10°. Малко по-високи очакваме да са  в Северозападна България и в Горнотракийската низина – до 12-13 °С.

Времето в планините ще е предимно слънчево и условията за зимни спортове ще са благоприятни. Следобед облачността от северозапад ще се увеличи и над Централния Балкан ще е предимно разкъсана.  Максималните температури в планините ще се повишат чувствително на височина  около 1200 метра ще бъдат около плюс 2°, на 2000 метра - около минус 3°С. 

Предстоящото затопляне ще създаде предпоставка за много висока лавинна опасност поради нестабилниостта на новата снежна покривка. Бъдете внимателни и предпазливи! За тези райони е издаден и червен код за висок риск от лавини.

Очакваме чудесно време за разходки и туризъм по Черноморието с повече слънчеви часове, но до обяд. Следобед облачността от запад ще се увеличава, но валежи не се очакват. Ще духа слаб югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 8°-10°.

Съботния ден в столицата ще започне с разкъсана, предимно средна и висока облачност. След обяд тя постепенно вплътниява, но валежи не се очакват. Минималните температури ще се повишат и ще са между минус 4°С и минус 5°С. През деня градусите ще скачат и максималните ще достигнат до 7-9°С.

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат завишени в затворените котловини и на места в Централна България. Концентрацията на вредни газове ще е между 80-110µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

Времето на Балканите - През следващите 24 часа северозападните  райони от полуострова ще попадат под влиянието на преминаващ от северозапад студен атмосферен фронт. Времето там ще е с променлива облачност и със слаби валежи от дъжд. Значителни снеговалежи очакваме в Северните Карпати.

Източник: meteobalkans.com

#прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници