Медици скочиха на Кацаров: Поръчал е съмнително и опасно лекарство срещу ковид

Медици скочиха на Кацаров: Поръчал е съмнително и опасно лекарство срещу ковид
A A+ A++ A

Опасно лекарство срещу COVID - Molnupiravir е поръчал на изпроводяк бившият служебен министър Стойчо Кацаров. За това предупредиха известни учени и медици пред "Труд". Те обясниха, че медикаментът е със спорна ефикасност, с мутагенен потенциал и че може да ускори появата на нови вирусни варианти. Изразено бе и недоумение защо здравното министерство е побързало да договаря от препарата на Merck и нищо не е направило, за да осигури за болните далеч по-надеждното лекарство на Pfizer.

На 2 декември Стойчо Кацаров чрез договаряне без предварително обявление поръчва 20 000 дози Molnupiravir за 23 861 200 лева (без ДДС). Договорът е сключен на 12 януари 2022 г., т. е. при новия министър на здравеопазването Асена Сербезова показва Регистърът на обществените поръчки. Любопитна подробност е, че изпълнител е фирмата “Фармнет" на Веселин Марешки, която според МЗ е “упълномощен представител на MERCK за България по отношение на противовирусното лекарство за перорално приложение Molnupiravir".

В документацията на Агенцията за обществени поръчки се посочва и че първите 11 520 терапевтични дози Molnupiravir ще бъдат доставени до 8 седмици след издаване на разрешение за употреба по реда на Регламент №726/2004 на Европейския парламент. Препаратът все още няма издадено разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Едва след като получи такова, Европейският парламент ще му даде “зелена светлина" за употреба.

Акад. Ваньо Митев коментира пред “Труд", че лично той не би се лекувал с Molnupiravir. Той обясни, че “могъщата американска агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) посочва, че е претеглила рисковете спрямо ползите от препарата. FDA витиевато казва, че “това не е пълно одобрение на молнупиравир, а по-скоро ограничено разрешение за спешна употреба (предвид текущото състояние на пандемията COVID-19) с ограничения за употребата му за възрастни над 18 години с висок риск от тежък COVID-19, без достъп до алтернативно лечение".

И пулмологът проф. Коста Костов каза , че за Molnupiravir има теоретични допускания, че може да ускори появата на нови вирусни варианти, както и да причини мутации на човешката ДНК (нисък риск от генна увреда). Затова Molnupiravir трябва да се използва само при липса на други алтернативи и да се избягва при бременни и деца, подчерта проф. Костов.

#Кацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай