„Глобъл пауър“ трябва да се проучи, съветва шефът на БОРКОР

„Глобъл пауър“ трябва да се проучи, съветва шефът на БОРКОР
Шефът на антикорупционната комисия към Министерски съвет (БОРКОР) Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Спешно трябва да бъде събрана информация за дружествата, които участват в консорциума „Глобъл пауър", проявил интерес към АЕЦ „Белене", заяви шефът на антикорупционната комисия към Министерски съвет (БОРКОР) Елеонора Николова.

Според Николова това било работа на службите, „за да не се стига до ситуации като с приватизацията", предаде Би Ти Ви.

Николова даде за пример доклада на Върховна касационна прокуратура, от който ставало ясно, че според обвинението високопоставени длъжностни лица не могат да бъдат преследвани за злоупотреби, свързани с проекта. Те били две категории - овластените и онези, които управлявали имущество.

„Преди време се смяташе, че наказателно отговорни могат да бъдат и двете групи. Дори да е имало престъпни схеми около „Белене", те не могат да бъдат доказани, ако се приеме логиката на Върховна конституционна прокуратура", отбеляза Николова.

„В Енергетиката говорим за милиарди", допълни още тя.

„Както сме свикнали да казваме в България, всичко е възможно," така шефът на антикорупционната комисия към пък коментира делото за източване на средства по програма САПАРД, което шокира пристигналия миналата седмица в България шеф на вропейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер.

Келрес се изненада как при едни и същи доказателства за измами с европейски фондове, в Германия има осъдителни присъди, а в България оправдателни.

„Ясно е, че престъпната схема не е създадена от германците, а в България", каза още шефът на БОРКО, като допълни, че„Марио Николов и компания са се възползвали от тази схема".

Елеонора Николова е на мнение, че по т.нар. знакови дела, наблюдавани включително и от Европейската комисия, имаме провали.

По думите й би било „хубаво България да си направи една инвентаризация на тези дела", с която да се заемат магистрати с безупречно минало.

#АЕЦ „Белене" #БОРКОР #Елеонора Николова #Джовани Кеслер #ОЛАФ #САПАРД #Марио Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници