След 40 години глухота: Майка чу за първи път гласовете на децата си

След 40 години глухота: Майка чу за първи път гласовете на децата си
A A+ A++ A

Лекари в Бургас върнаха слуха на жена, след претърпяна успешна кохлеарна имплантация в отделението "Уши, нос, гърло" в местната УМБАЛ.

42-годишната пациентка изгубила слуха си, когато е била на 2 години, след прекарана вирусна инфекция. Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура - цената на апарата е около 30 000 лева, но в УМБАЛ-Бургас се извършва по Здравна каса, която поема стойността му.

Кохлеарният имплант е електронно устройство, което помага на загубилите слуха си да чуват, каза д-р Цветелина Григорова от УНГ отделението.

"Когато включихме апарата на пациентката, тя се просълзи. Но тъй като развитието на слуха и говора ѝ е останало на ниво 2-годишно дете, сега й предстои рехабилитация - все едно тепърва се учи да чува, да говори, да разбира как звучат думите", обясни д-р Григорова.

При друг пациент загубил слуха си като възрастен, разбирането и речта се възстановили много бързо, защото вече ги е имал, добави тя.

Днес операцията връща слуха при пълна глухота и е единственият шанс на децата, които се раждат напълно глухи, както и на всички останали, на които други методи и слухови апарати не могат да помогнат, казаха от УНГ отделението в УМБАЛ-Бургас.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 година. Кохлеарни имплантации в България се извършват от 1999 година, когато проф. Иван Ценев от МБАЛ "Царица Йоанна" имплантира деветгодишно момче.

#лекари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай