СЗО смаза надеждите: Омикрон няма да е последният вариант на коронавируса

СЗО смаза надеждите: Омикрон няма да е последният вариант на коронавируса
A A+ A++ A

За съжаление, все още има много възможности вирусът да се разпространява и да се появяват нови варианти

Световната здравна организация (СЗО) се опасява, че повече от 100 държави няма да постигнат целта за ваксиниране на 70% от населението до юли 2022 г. Това заяви ръководителят на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус.

„При сегашния темп на ваксиниране 109 държави няма да постигнат тази цел“, каза той.

Според ръководителя на СЗО основният проблем в тази ситуация е несправедливото разпределение на ваксините. По думите му в някои страни хората вече се ваксинират за четвърти път, докато в други страни здравните работници все още не са ваксинирани.

„През 2021 г. това не се случваше, но се надяваме, че през 2022 г. ситуацията ще се промени“, коментира още ръководителят на организацията.

Световната здравна организация (СЗО) не смята, че Омикрон ще бъде последният вариант на коронавируса. Това стана ясно от думите на директора на програмата за спешни случаи на СЗО Майкъл Райън.

„Бих искал това да е последния вариант, но мисля, че в момента това е малко вероятно. Наблюдаваме високи нива на инфекция и високи нива на предаване на Омикрон. Съществуват и големи проблеми с имунизацията – милиарди хора по света все още не са ваксинирани. Така че, за съжаление, все още има много възможности вирусът да се разпространява и да се появяват нови варианти“, заяви специалистът.

#Омирон #СЗО #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай