Икономии заради скъпия ток: Градове тънат в мрак

Икономии заради скъпия ток: Градове тънат в мрак
A A+ A++ A

Цената на тока доведе до неподозирани гледки. Вчера няколко жени от Дългопол трябваше на прибежки да вземат разстоянието от гарата до домовете си, защото нямаше осветление дори по централните улици. Те са прибираха от работа с късния влак от Варна. Причината за липсата на осветление - режим, който влезе в сила вчера заради главоломно поскъпналата ел.енергия. Уличните лампи в Дългопол вече светят от 04:30 до 07:00 часа и от 17:30 до 21:00 часа. В зимно време това създава огромни неприятности на хората и сутрин.

"За 2021 г. община Дългопол е заплатила за улично осветление 120 000 лв. при цена - 109 лв. за мегаватчас. За декември средната цена е 429 лв., тоест имаме увеличение от 320 лв. На годишна база това означава, че ще заплатим около 472 000 лв. за улично осветление през 2022 г. След приспадане на компенсацията получена от правителството - 100 лв. на мегаватчас, разликата остава 252 000 лв. Не разполагаме с допълнителен финансов ресурс, с който да я компенсираме", написа в социалните мрежи кметът Георги Георгиев. Той каза още, че ако правителството не отпусне допълнителни пари, общината ще емитира дълг от 300 000 лв., с които да купи соларни лампи.

Проблемът въобще не е изолиран. Аврен също е на косъм от спиране в определени часове на уличното осветление. Масово в малките общини от страната се предприемат драстични икономии. В Тетевен например бе издадена заповед за по-малко ползване на ток в общинска администрация и във второстепенните разпоредители. Режим има дори в русенски учреждения. Сливен пък преди три седмици предприе първи стъпки за изграждане на собствена фотоволтаична централа. Общинските управи са в потрес от цените, защото отговарят за осветлението и отоплението на училища, детски градини и още много ведомства и служби.

За съжаление в енергийната криза предстои да видим и чуем какво ли не. Преди дни например вицепремиерът Асен Василев предложи индустрията да работи основно през уикендите.

#ток #градове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай