Уроците на Апостола на свободата 149 г. след залавянето му

Уроците на Апостола на свободата 149 г. след залавянето му
A A+ A++ A

Навършват се 149 години от залавяването на Апостола на свободата Васил Левски. Историци откриха нови факти, свързани с преследването и издирването му. Оказва се, че турската полиция е разполагала с негова снимка. Фотосът беше открит наскоро в архиви в Истанбул. 

Националният музей "Васил Левски" в Карлово приютява спомените от делото на Дякона. Директорът Дора Чаушева споделя, че този ден променя развитието на българското националноосвободително движение. "Среща се с дейци в Карлово, те се опитват да го отклонят от намерението му, но не успяват. Така Апостола и другаря му Бакърджията и се отправят на път. Той е преценил да мине по този маршрут при положение, че е знаел какви са рисковете", разказва тя.

По повод откритата снимка, Чаушева заяви, че тази фотография е известна за българите от години. "За първи път на нея го виждаме отблизо седнал до коленете. По нея Левски е издирван, тя показва физическия му образ, това, че е от Карлово, както и името на майка му. Агентите на Османската империя се добират и до две писма от Любен Каравелов до него. Вероятно в османския архив има и още документи. Най-новото откритие е телеграмата, изпратена от турския мютесариф. С нея се известява за залавянето на Апостола", разкри директорът на музея. По думите й вероятно не само поп Кръстьо, а и други ловешки дейци са давали информация на турските агенти.

#Васил Левск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници