Кантарджиев: Празнувайте добре, но хората със симптоми да не са на масата

Кантарджиев: Празнувайте добре, но хората със симптоми да не са на масата
A A+ A++ A

Последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести показват, че при 371 секвенирани проби не е доказан вариант Омикрон в България. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Тодор Кантарджиев, бивш директор на центъра. Той подчерта, че Омикрон може да бъде доказан само след секвениране на проби и коментира твърденията на частна лаборатория, че той вече е у нас.

„Частниците, вместо да казват какво са открили и с какъв процент на вероятност, по-добре да пратят пробите в Националния център по заразни и паразитни болести. Защото въпреки, че е казал, че е пратил шестте проби, в центъра е получена само една“, каза професор Кантарджиев.

Той допълни, че до този момент е имало много PCR тестове, които са били ориентиращи за Омикрон, но при секвениране се е оказвал вариант Делта.

„Хората нека да празнуват добре, да се видят с приятели, да седнат на софра. Но при едно условие – на празничната трапеза да няма човек с температура, главоболие, хрема или гърлобол. Има ли човек с тези сиmптоми, който се е върнал от чужбина, по-добре да ограничи абсолютно контактите си. И част от питката, постните сърми и чушките, да му се носят, но да е сам в стая, а не на празничната трапеза. Това, ако го направим, ще ограничим разпространението на вируса“, препоръча професор Тодор Кантарджиев.

#проф. Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници