България „измамена“ за намалено кофинансиране в ЕС

България „измамена“ за намалено кофинансиране в ЕС
ЕС намалява изискванията за кофинансиране по европейски проекти на шест закъсали страни членки, но не и на най-бедната – България, заради финансовата й стабилност. Снимка: Warsaw Business Journal
A A+ A++ A

България се чувства измамена от новото предложение на Европейския парламент, според което от догодина шест страни членки ще могат да участват с по-нисък дял на съфинансиране по европейските проекти от останалите държави в ЕС.

Това заяви български дипломат пред сайта EurActiv, след като стана ясно, че най-бедната членка на Съюза е изключена от списъка на шестте привилегировани държави.

„Страните членки, които поддържат добра фискална дисциплина, не следва да бъдат наказвани, нито пък страните, които са недисциплинирани, да бъдат награждавани“, каза дипломатът, пожелал да остане анонимен.

С решение от 1 август 2011 г. Европейската комисия позволи на шест страни да участват с по-малко национални средства във финансирането на европейски проекти. То ще бъде официално прието от Съвета на ЕС на 12 декември.

Това беше направено с цел да се стимулира икономическото възстановяване в най-засегнатите части на ЕС.

„ Оказва се, че страната ни губи предимство във финансирането на европейските фондове заради стриктната си фискална дисциплина“, коментира дипломатът.

Привилегированите държави са Гърция, Ирландия, Португалия, Румъния, Латвия и Унгария.

Те ще си спестят общо 2.884 млрд. евро от по-ниския дял за съфинансиране на проекти, включително 879 млн. евро Гърция и 714 млн. евро Румъния.

Шестте страни с привилегии всъщност няма да получат повече пари от ЕС, но ще могат да реализират проекти, които иначе щяха да останат неосъществени, тъй като в националните бюджети често няма достатъчно средства за участие в скъпите европейски проекти.

Например Гърция вече няма да трябва да осигурява обичайните 15%, а само 5%. Максималният дял на европейско финансиране за гръцки проекти става 95% от предишните 78%.

В по-богатата Ирландия Брюксел доскоро финансираше с максимум 50% от проектите – новият процент е 60%.

България има най-ниският БВП в ЕС на глава от населението, но макроикономическите й показатели са стабилни и по тази причина не е сред избраните.

Страните, които се възползват от новото правило, са или финансирани от Европейския фонд за финансова стабилност (Гърция, Ирландия, Португалия), или получават финансова помощ по механизма за подкрепа на платежния баланс (Румъния, Латвия и Унгария).

През лятото Европейската комисия предложи да финансира средно с 10% по-голям дял от проектите в селското стопанство, рибарството и кохезионната политика на шестте страни. Решението влиза в сила още в края на декември.

„Тази мярка изразява европейската солидарност и подкрепа за страните членки, прилагащи болезнени програми за икономическа промяна“, обоснова се тогава президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Родината на Барозу Португалия се очаква да се облагодетелства с 629 млн. евро по тази мярка.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"