22-ма сирийци са хванати на българо-турската граница

22-ма сирийци са хванати на българо-турската граница
Хванати емигранти, опитващи се нелегално да влязат в страната. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

33-ма души, от които 22-ма сирийци, са задържани през последното денонощие при опити да преминат българо-турската граница, съобщи директорът на Главна дирекция „Гранична полиция" главен комисар Захарин Пенов.

По думите му на Пенов задържаните са били хванати на територията на Малко Търново, Болярово и Свиленград, предаде информационна агенция „Фокус".

„Имаме четири случая, при които са констатирани опити за влизане през зелена граница на територията на България от Република Турция. И в четирите случая лицата са задържани. Преобладаващата част от тях - 22 лица са с произход и гражданство Сирия", каза той.

По всички случаи са бразувани досъдебни производства.

По-рано в четвъртък Българския хелзинкски комитет (БХК) заяви, че България трябва да счита за бежанци всички, които са заявили, че търсят закрила, не само сирийските граждани, настанени в Държавната агенция за бежанците.

БХК изрази несъгласие с позициите на представители на различни държавни органи във връзка с очакваната „вълна от сирийски бежанци“.

От БХК подчертаха неодобрението си с изразената в сряда от президента Росен Плевнелиев позиция, че бежанците представляват „потенциална и сериозна опасност“ за България.

Според Комитета занижаването на реалния брой на хората, които са избягали от гражданската война в Сирия и са потърсили убежище в България, е опит за отклоняване на вниманието от липсата на готовност на правителството за прием на по-голям брой бежанци.

#главен комисар #„Гранична полиция" #българо-турска граница #Турция #България #Сирия #Българския хелзинкски комитет #БХК #сирийци #Президент на България #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници