GTC S.A. набра около 123 млн. евро чрез нова емисия акции

GTC S.A. набра около 123 млн. евро чрез нова емисия акции
A A+ A++ A

Полската инвестиционна компания GTC предложи 55 000 000 акции на приносител от серия О, след като през юни 2021 г. акционерите взеха решение за увеличаване на капитала. В резултат на силното търсене дружеството продаде 88 700 000 акции на цена от 6,40 злоти на акция, като така набра нов капитал в размер на приблизително 123 млн. евро. Сделката беше осъществена в рамките на ускорен бук-билдинг метод, който започна във вторник, 14 декември, и приключи в четвъртък, 16 декември.

През двата дни многобройни полски и международни инвеститори подадоха своите заявки, като значително надхвърлиха базовото предложение, включващо 55 000 000 нови акции. Поради голямото търсене дружеството взе решение да увеличи размера на предлагането с повече от 60% и в крайна сметка да разпредели 88 700 000 акции при цена 6,40 злоти на акция, набирайки приблизително 123 млн. евро, които ще бъдат използвани за укрепване на капиталовата структура на групата и за финансиране на бъдещия растеж. „Много сме щастливи, че успяхме да осъществим такава успешна сделка в края на годината при такъв огромен интерес от страна както на настоящи, така и на нови инвеститори, което ни позволи да увеличим размера на трансакцията и да ограничим отстъпката от пазарната цена.

 

Това доказва голямото търсене на акциите на GTC и потвърждава нашата стратегия и пазарна позиция“, коментира Йовав Карми, председател на Управителния съвет на GTC. „Постъпленията от това много успешно увеличение на капитала, заедно със средствата от продажбата на сръбското ни портфолио, ще ни позволят да укрепим капиталовата си структура, да намалим съотношението на заемите към стойността, но и да финансираме бъдещия си растеж. Ние сме повече от доволни от резултата от това увеличение на капитала. Бих искал да поздравя синдикалния екип и да им благодаря за усилията, които положиха в този процес“, каза Ариел Ферстман, главен финансов директор и член на Управителния съвет на GTC.

„Въпреки трудните пазарни условия в края на годината, както полските, така и международните инвеститори допринесоха с голямо търсене, което позволи на GTC да увеличи размера на сделката с цели над 60% от първоначално планирания размер и да я оцени с умерена отстъпка от около 6,6% спрямо 10D VWAP. Гордеем се, че сме част от този голям успех“, допълни Матеуш Каспржак, ръководител на отдел „Корпоративно и инвестиционно банкиране“ в Santander Полша. Santander, Erste Group и WOOD & Company действаха като съвместни глобални координатори и съвместни букрънъри, подпомагащи дружеството в тази сделка.

За GTC

Групата GTC е водещ инвеститор и предприемач в областта на недвижимите имоти с фокус върху Полша и столиците в Централна и Източна Европа. През 25-те години на своята дейност GTC е изградила 76 модерни офис и търговски обекти с висок стандарт и обща площ над 1,3 млн. кв. м в Централна и Източна Европа. Понастоящем GTC активно управлява портфейл от 54 търговски сгради, предоставящи около 854 хил. кв. м отдаваеми офис и търговски площи в Полша, Унгария, Букурещ, Белград, Загреб и София. Освен това GTC има готовност за развитие на 420 хил. кв. м търговски и офис имоти в столиците на Централна и Източна Европа, като 54 хил. кв. м са в процес на изграждане. GTC S.A. е листната на Варшавската фондова борса и вътрешно листната на фондовата борса в Йоханесбург. През 2021 г. GTC издаде първия си ESG доклад, обхващащ дейността на Групата на 6 пазара в Централна и Източна Европа в продължение на 25 години. Докладът е достъпен на адрес www.esg.gtc.com.pl/en 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници