БХК: Бежанците трябва да получават закрила от България

БХК: Бежанците трябва да получават закрила от България
Сирийски бежански лагер в Турция, където избягалите от режима на Асад наближиха 100 000. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България трябва да счита за бежанци всички, които са заявили, че търсят закрила, не само сирийските граждани, настанени в Държавната агенция за бежанците, заявиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

БХК изрази несъгласие с позициите на представители на различни държавни органи във връзка с очакваната „вълна от сирийски бежанци“, предаде БГНЕС.

От БХК подчертаха неодобрението си с изразената в сряда от президента Росен Плевнелиев позиция, че бежанците представляват „потенциална и сериозна опасност“ за България.

Според Комитета занижаването на реалния брой на хората, които са избягали от гражданската война в Сирия и са потърсили убежище в България, е опит за отклоняване на вниманието от липсата на готовност на правителството за прием на по-голям брой бежанци.

Тази възможност е напълно реална с оглед ескалацията на въоръжения конфликт в Сирия и увеличеният брой сирийските бежанци, потърсили закрила, смятат от БХК.

Само през месец септември 2012 г. в граничния район с Турция и Гърция закрила са потърсили 53 сирийски бежанци - мъже, жени и деца.

Много от хората обаче подават молбите си за закрила едва пред органите на Дирекция „Миграция“ към Министерството на вътрешните работи, след превеждането си в центровете за задържане на нелегални мигранти.

Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) пък не разполага с щатни преводачи, с помощта на които избягалите от режима в Сирия да комуникират, поради което регистрацията на бежански молби от „Гранична полиция“ се извършва с помощта на неправителствените организации.

БХК също така счита, че решението бежанците да се прехвърлят от границата в административните центрове за задържане на нелегални мигранти в Бусманци и Любимец не е и не може да представлява изпълнение на задължението на държавата.

Според Комитета такива действия са в противовес с националното и европейско законодателство, както и поетите от България международни задължения за предоставяне на убежище и закрила на лицата, нуждаещи се от нея.

Съществуващият капацитет на Държавната агенция за бежанците в териториалните й поделения в село Баня и село Пъстрогор, където вече има голям брой сирийски бежанци, е крайно недостатъчен, коментират още от БХК.

Комитетът припомни, че правозащитните и социалните организации, работещи с бежанци, от години алармират правителството за възстановяване на съществуващата преди 2007 г. система за настаняване на хората, търсещи закрила, на т.нар. външни адреси.

Така ще се избегне тяхното задържане и затваряне в полицейски структури, предвидени за изпълнението на процедури по депортиране на нелегални мигранти.

В периода 2000–2002 г. България е приемала годишно между 2000 и 4000 чужденци, търсещи закрила, без никакви проблеми, свързани с тяхното настаняване и без нуждата те да бъдат задържани и лишавани от правото им на свобода, припомнят от БХК.

Убежището и правото да потърси закрила от преследване за защита на живота си, сигурността си и гражданските си права, е основно право на всеки човек, което е гарантирано от Конституцията на Република България, припомнят още от БХК.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал-Асад като част от т.нар. „Арабска пролет“.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #ГДГП #„Гранична полиция“ #Държавната агенция за бежанците #България #закрила #Сирия #бежанци #Българския хелзински комитет #БХК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници