Мозъкът – уникален и неповторим

Мозъкът – уникален и неповторим
A A+ A++ A

Мозъкът е един от най-важните органи. При нормален мъж теглото на мозъка е едва около 2% от телесното тегло, но консумира около 20% от кислорода, който тялото използва. Главният мозък, разположен в черепа, се състои от две хемисфери (полукълба), изградени от около 100 билиона клетки. Непрекъснато осъществяващите се връзки и протичащите импулси между тези клетки са отговорни за поддържане на съзнанието на човека и за всяка една дейност, извършвана съзнателно от него, но и в голяма част от несъзнателно извършваните.

Ако патологичен процес, тумор или заболяване нарушат връзката между мозъчните клетки, се получава изключване на съзнанието (най-често изявяващо се чрез припадъци) или друг тип нарушение на мозъчната дейност (нарушаване на говора, на зрението, двигателен дефицит).

При всеки човек едната мозъчна половина е водещата – най-често при хората, работещи предимно с дясната ръка, водеща е лявата хемисфера, а при хората, работещи с лявата ръка – дясната хемисфера. Като цяло нормалният човек използва много малка част от мозъка си. Активната част от мозъка му е разделена на зони – полета, всяко от които има строго определена функция. Едни полета са отговорни за говора, други за зрението, трети – за речта, и т.н.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници