Тепърва: Служебният кабинет пита ЕС дали да намалим на 10% ДДС за тока и газа

Тепърва: Служебният кабинет пита ЕС дали да намалим на 10% ДДС за тока и газа
A A+ A++ A

България ще започне консултации с Брюксел за въвеждане на двойно по-ниска ставка на ДДС за електроенергията и природния газ в опит да омекоти драстичния ръст на цените им. Днес в парламента служебният министър-председател съобщи, че ще искаме 10% ставка.

В сряда служебното правителство обяви, че ще започне техническо подготвяне на искане за прилагане на намалена ставка на ДДС за доставките на електроенергия и природен газ. 

Оказва се, че страната ни не може да предприеме еднолично решение за намаляване на данъчната ставка за тези енергийни стоки, без да проведе консултации с Европейската комисия. "Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 г. относно общата система на данъка върху добавената стойност, държавите членки могат, след консултация с Комитета по ДДС, да прилагат намалена ставка на данък върху добавената стойност за доставката на природен газ, електроенергия или централно отопление", посочиха от правителствената пресслужба.

 

Намаляването на 20%-ния ДДС бе посочено от бизнеса още през септември като възможна мярка срещу драстичното поскъпване на тока за небитовите потребители, наред с паричните компенсации. Намаляването на налога придобива още по-голямо значение, тъй като от 1 януари 2022 г. КЕВР трябва да обяви новите цени на тока и парното за домакинствата, като прогнозите са двойно поскъпване. Все още не е ясно дали държавата ще намали ДДС за топлоенергията за битовите абонати на топлофикациите или само за природния газ, който има най-голямо влияение върху цената на парното.

Промени в данъчните ставки доскоро не можеше да се правят, защото нямаше действащ парламент. Служебното правителство обаче твърде късно се сети да започне подготовка за консултации с Брюксел и тепърва да дава мандат на финансовия министър да подготвя искането. Досега това трябваше да бъде сторено, за да може новото Народно събрание в най-бърз порядък да промени данъчния закон, така че от 1 януари сметките на тока и парното за битовите абонати - домакинствата, да са с няколко процента по-ниски.

По думите на служебния премиер Стефан Янев днес стана ясно, че вече била направена стъпка по отношение на уведомяване на Еврокомисията. Служебният кабинет обмислял да отпусне със задна дата компенсации и на електроразпределителните дружества за поскъпването на енергията, по подобие на помощите за небитовите потребители - 110 лв. за всеки ползван мегаватчас електроенергия за месеците октомври и ноември. За тази антикризисна мярка също трябва да се пита Брюксел дали не нарушава ограниченията за отпускане на държавна помощ.

Неясно остава колко време отнема консултацията с Европейската комисия. Като знаем колко тромави са тези процедури, напълно е възможно да се проточи месец-два и точно в най-големите студове много домакинства да са изправени пред невъзможност да се отопляват. Прогнозите на експертите са за успокояване на цените на енергийните ресурси напролет.

В сряда служебният кабинет одобри промени в Закона за ДДС, част от които е продължаване на антикризисната мярка за 9% за ресторантьори, книги и бебешки храни и през 2022 г. По-ниската ставка обаче няма да действа през цялата 2022 г., а "до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на страната, свързана с епидемичното разпространение на COVID-19".

Йоана Петрова, "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници