Сигнали на тел. 112 вече ще се подават и със смс

Сигнали на тел. 112 вече ще се подават и със смс
В Европейския съюз тази директива е приета още през 2009 г. Снимка: bTV
A A+ A++ A

На телефон 112 да могат да се изпращат сигнали и със смс – такава промяна в Закона за Националната система за спешни повиквания одобриха на първо четене депутатите.

Вносител на поправката е народният представител от левицата Захари Георгиев.

„Написах го, защото узнах за една ситуация, в която човек, изпадайки в здравословна криза, опитвайки се да позвъни на телефон 112, се оказва, че той не може да говори вследствие на удара, които е получил. И на практика съдбата го спасява от сигурна смърт – той просто е оцелял от самосебе си“, обясни мотивите си за предложението Георгиев, цитиран от Дарик.

„Впоследствие, след като Министерството на вътрешните работи даде негативно становище за този законопроект, и то с доводи, които са неприемливи – че нямало как да се установи кой и откъде пуска смс-а, по същия начин установяват и разговорите. Аз се поразрових и видях, че още 2009 Европейският съюз е приел тази директива и призовава страните да въведат тези технически възможности, за да ги ползват хората с увреждания“, уточни той.

„Над 200 000 души са хората, които имат увреждания в тази посока – глас и слух. Отделно от това са тези, които изпадат в кризи или са жертва на посегателство и е много по-безопасно да пуснат смс, отколкото да говорят по телефона“, коментира още Георгиев.

По думите му съдържанието на смс-а трябва да описва какъв е проблемът, „както би казал човек, говорейки“.

#112 #Захари Георгиев #Министерството на вътрешните работи #Европейският съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници