24 ноември - Ден на национален траур в България

24 ноември - Ден на национален траур в България
A A+ A++ A

Утре, 24 ноември, ще бъде обявен Ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала „Струма“. Това обяви във Варна вицепремиерът Гълъб Донев.

Причината за посещението на министъра в морския град е избухването на пожара в дом за възрастни хора във варненското село Рояк на 22 ноември, когато 9 души загинаха, а двама са в тежко състояние. Останалите хора от дома бяха евакуирани. В дома настанените са били 58 възрастни хора и няколко души персонал. 

"Близки, които искат да вземат родителите си и да се грижат за тях, няма проблем да бъдат поети от тях. Родителите на тези, които не желаят да ги вземат, ще бъдат пренасочени към други социални услуги". Това посочи социалният министър Гълъб Донев във връзка с пожара в дом за стари хора във варненското село Рояк, където загинаха 9 души.

Дирекция "Социално подпомагане" във Варна води разговори с други социални услуги - държавно делигирани дейности, където част от лежащите да бъдат настанени. Това са около 14 човека, които трябва да бъдат настанени в домове за стари хора и хора с увреждания. За другите около 30 души, които са с деменция и психически увреждания, ще се търси услуга, подходяща за тях. В момента те са настанени в хотел, в който условията са отлични. Хората се чувстват добре. Разбира се, стресирани и уплашени са от случилото се. Някои от тях нямат представа какво се е случило. Тези, които са контактни и разговарях с тях, се чувстват добре", заяви Донев.

По думите му по случая текат проверки от няколко институции, като след приключването им, резултатите ще бъдат обявени публично. Донев посочи, че версиите за инцидента ще съобщят компетентните органи.

"Още от август месец с моя заповед е разпоредена проверка във всички домове за възрастни хора в цялата страна. Само във Варна домовете за възрастни хора са над 50. Има наложени десетки актове и наказателни постановления", допълни той. По думите му в деня на инцидента на смяна е имало 8 човека персонал.

Министърът посочи, че "Близките на евакуираните хора ще бъдат подпомогнати. На голяма част от тях личните вещи и документи са изгорели по време на пожара".

#Ден на национален траур #Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай