ГЕРБ с критики към Радев заради трагедията, искат оставки (ВИДЕО)

ГЕРБ с критики към Радев заради трагедията, искат оставки (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Участъкът от автомагистрала „Струма“ е строен по времето на управлението на министрите на БСП Костадин Паскалев и Асен Гагаузов, а служебното правителство на Румен Радев не е изпълнило предписания на Агенция „Пътна инфраструктура“ за поддръжката му. Това обявиха избраните за депутати от ГЕРБ Десислава Атанасова и Александър Иванов по време на брифинг, след трагичния инцидент, в който загинаха 45-ма души, сред които и 12 деца. 

Според двамата представители на бившите управляващи, вместо да се е занимавало с изборите служебното правителство е трябвало да прави ремонти на магистралите, в т.ч. и на мантинели и на маркировка. Те сравниха трагедията с катастрофата край Своге през 2018 г., когато трима министри - на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи, от третия кабинет на Бойко Борисов подадоха оставки, и поискаха министрите на президента да поемат отговорност по същия начин.

Десислава Атанасова призова за смирение, изказа съболезнования и поиска честно разследване. От партията предложиха днес да бъде обявен ден на траур в двете братски държави-България и Република Северна Македония. Атанасова определи като внушения твърденията, че причината за инцидента е в пътната настилка.

Александър Иванов пък отбеляза, че участъкът е построен по старата наредба, т.е. по съветски тип. В осъвременената нормативна уредба, съобразена с немския модел преди две години, не се допускат наклони от повече от 60 градуса и виражи, т.е. участъкът не би могъл да се построи по този начин. Той изтъкна и че до 2020 г. след поредица срутвания са се извършвали обезопасявания на ската. Иванов отбеляза още, че и по „Тракия“, и по „Хемус“, и по „Струма“ мантинелите са в ужасно състояние. За това той набеди служебното правителство, което по думите му не е направило никакви ремонти и не е положило метър маркировка. 

От ГЕРБ изтъкнаха още, че от пет месеца паркингите за почивка на магистрала „Струма“ са затворени заради невъзможно почистване. В същото време от предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ има задания и за укрепване, и за маркировката на участъка от „Струма“ за 2021 г. В последните месеци обаче заданието не било изпълнено, съобщиха от пресцентъра на партията. 

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай