Машинното гласуване напрегна избирателите ни в Турция

Машинното гласуване напрегна избирателите ни в Турция
A A+ A++ A

Вотът с машини предизвика забавяне и напрежение сред гласоподавателите в Турция, разказва БНР .

Опашката пред секцията в квартал "Авджълар" в Истанбул е започнала да се извива още преди началото на изборния ден. Но с отварянето на секциите е започнало и напрежението сред хората. Първият гласувал е искал да даде своя вот и за президент, и за парламент. "Натиснах двата бутона, не знам защо така стана. Малко по-трудно е от предишния път", обяснява той.

После започна объркването и с разписките, защото за всеки от двата вота има отделна урна: "Това е за народни представители. Това е за президент". Не е ясно защо е така, след като урната трябва да бъде една.

 

Възрастните хора се взират в машината и някои не успяват в продължение на половин час да дадат своя глас, разказва кореспондентът. За да не се блокира опашката, местните са искали от членовете на секционната комисия да им помагат. Те обаче отказват с аргумента, че нямат право.

Много от избирателите са се отказали от своята секция и са се отправили към друга секция в Истанбул, където се гласува с хартиени бюлетини. "Не можем да управляваме машината", споделят те.

Огромни опашки от желаещи да гласуват се извиха в турския град Измир, съобщи Нова ТВ. От секционната комисия там отчитат рекордно висока избирателна активност в първите часове на изборния ден.

ВЕЧНИЯТ ПРОБЛЕМ

В крачка се решава вечно повтарящият се проблем с отсъстващи членове на секционни комисии в изборния ден, споделиха от Централната избирателна комисия (ЦИК) в първия си брифинг днес. "Няма обаче засега критична ситуация, при кято някоя да не може да започне работа заради липса на кворум", подчерта говорителят на комисията Цветозар Томов.

Преди това стана ясно, че в една от секциите в Берлин изборният ден е започнал със закъснение от 30-40 минути, тъй като двама от членовете не са се явили. Трети от членовете й пък е трябвало да бъде разменен, защото е дал положителен резултата за ковид. Информацията дойде от шефа на секцията Катя Костова пред БНР. Тя разказа, че гласоподавателите допускат много грешки в гласуването с машина. „Обясняваме на хората, но те или вадят картите за гласуване по-рано или боравят по-трудно. В сравнение с предишния път, възникват доста проблеми при нас“, посочи Костова. В секцията няма опашка засега.

По информация на Цветозар Томов засега никъде в задграничните секции не са се образували опашки, които да затрудняват изборния процес. Членове на секционни комисии са споделили пред ЦИК, че наблюдават по-висока избирателна активност в сравнение с предния парламентарен вот.

Интересен момент от изборите - членовете на секционната комисия в Александруполис, Гърция, посрещат избирателите, облечени в народни носии, съобщиха от външното ни министерство. Правят го като "символ на българското", уточниха от дипломатическата служба.

Зад граница за изборите за президент и вицепрезидент и Народно събрание са  разкрити общо 750 секции в 68 държави. Адресите на секциите са публикувани на https://mfa.bg/bg/3715,  а списъците за гласуване извън страната на https://mfa.bg/bg/3714.

Българите в чужбина могат да сигнализират за проблеми на следните телефони на ЦИК:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници