Йончева към полския премиер: Пътят към авторитарното управление минава през контрола над съдебната власт

Йончева към полския премиер: Пътят към авторитарното управление минава през контрола над съдебната власт
A A+ A++ A

Господин Моравецки, вие започнахте атака срещу Европа, срещу нейните основни ценности – справедливост, равенство, демокрация. Има само една дума, която да опише това – срам! Пътят към авторитарното управление минава през контрола над съдебната власт. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, на министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки по време на дебат в пленарната зала в Страсбург.

 

Дискусията беше предизвикана от тълкувателното решение на полския Конституционен съд от началото на октомври, с което беше обявено, че някои решения на Европейския съд са намеса в полското правосъдие и нарушават суверенитета на държавата.

 

Конкретното произнасяне на Европейския съд беше свързано с правилата за избор на съдии в Полша. За самия Конституционен съд ЕС има съмнения, че е под политическото влияние на управляващите от "Право и справедливост". Позицията му предизвика стотици хиляди граждани да излязат на улиците в подкрепа на членството на държавата в ЕС.

 

Европейската комисия няма да позволи общите ценности да бъдат поставени под риск и ще действа, каза председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен в речта си в Страсбург. Тя изброи няколко възможни варианта – да се оспори решението на полския Конституционен съд; да се задейства механизмът за обвързване на европейското финансиране с върховенството на правото или да се активира чл. 7 от Договора за ЕС, който може да доведе до ограничаване на права на Полша като член на ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници