Българският моряк, спасил 500 души от „Коста Конкордия“, получи награда

Българският моряк, спасил 500 души от „Коста Конкордия“, получи награда
Когато корабът, превозващ 4252 пътници, потъва частично близо до о. Джилио, Петър Петров успява да поеме контрола на спасителна лодка със 150 места. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Българският моряк инж. Петър Петров, помогнал за спасяването на около 500 души от потъващия кораб „Коста Конкордия“, получи Европейска гражданска награда.

Когато корабът, превозващ 4252 пътници, потъва частично близо до о. Джилио, Петър Петров успява да поеме контрола на спасителна лодка със 150 места, да организира екип, с който правят 6 курса до кораба, за да евакуират пътници.

„Животът е хубав и тече много гладко, докато един ден не се натъкнем на неприятности, които не очакваме. В тази ситуация човек трябва да действа инстинктивно, на базата на своя опит и знания, базирайки се на своята отговорност – професионална и човешка“, каза Петър Петров на церемонията.

Морякът със 17-годишен стаж определи себе си като средностатистически българин и изтъкна необходимостта от висок професионализъм при работата в морето.

Въпреки случилото се и получената награда за действията си, Петър Петров остана скромен, като заяви, че не е единственият герой в ситуацията, а просто този, за когото се говори в момента.

„Виждал съм много аварийни ситуации, трябва да се действа в аварийните ситуации, за да не станат още по-аварийни. Аз леко съм претръпнал и действам по свой дълг“, разясни морякът.

Петър Петров бе лаконичен в коментара си за капитана на „Коста Конкордия“.

„Три хиляди души по-компетентни от мен са го коментирали, сигурно знаят факти, които не знам. То е очевадно, че човекът е нагъл, арогантен, лъже и сега нека си понесе резултатите от разследването“, заяви той.

#„Коста Конкордия“ #Петър Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници