Детска площадка в усилията да образоваме майките

Детска площадка в усилията да образоваме майките
A A+ A++ A

Днес, когато знаем толкова много и правим толкова много по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, стряскаща е гледката на детските площадки и няма обяснение – масово се срещат майки , които пушат пред децата си, и деца, които се тъпчат с чипсове и захарни изделия. Нека има повече инициативи в насока промоция на физическата активност, здравословното хранене и спирането на тютюнопушенето сред майките, защото това уврежда здравето им, но и това на децата им, за което са отговорни лично.

Рисковете от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), като липса на физическа активност, нездравословно хранене, наднормено тегло и тютюнопушене, могат да имат сериозни последици за здравето на мъжете, жените и децата. Дори периодът на бременността и зародишното развитие влияе върху бъдещата предразположеност към ССЗ, особено с рисковете, които крие майчиното недохранване или прекомерно хранене. При деца, родени с тегло под 2,5 кг, съществува около два пъти по-голям риск от преждевременна смърт от сърдечно заболяване. Майките, очакващи дете, пък носят двойна отговорност – да пазят здравето на своето неродено дете, но и да предпазват самите себе си, защото сърдечните болести са убиец номер едно сред жените – една на всеки три в света умира от ССЗ.

Инициативата на Дружеството на кардиолозите в България е по повод Световния ден на сърцето 29 септември – глобална кампания, чиято цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести.

Тази година Денят на сърцето премина под фокуса на превенцията на жените и децата, които, противно на митовете, също са сред застрашените от сърдечни заболявания групи. Чрез дарението за детската площадка ДКБ иска да изтъкне физическата активност като един от водещите методи за превенция още в най-ранна детска възраст.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници