Освирепели от глад вълци нападат стада в Странджа планина! Пастирите мятат пиратки

Освирепели от глад вълци нападат стада в Странджа планина! Пастирите мятат пиратки
A A+ A++ A

Глутници вълци нападат добитък в странджанските села. 79-годишният пастир Димо Михалев от Богданово, община Средец, сподели пред Нова телевизия, че хищниците само за четири дни са му изяли шест-седем телета, а Алекси Чилиев разказа как хвърлял пиратки, за да спаси овцете си от кръвожаден звяр. 

Според животновъдите, както никога досега, вълците нападали стадата и през деня, а в борбата с тях не помагали нито eлектропастирите, нито овчарските кучета.

Пиратките са единственото средство, с което животновъдите успяват да стреснат гладните глутници, които атакуват без страх дори през деня. Алекси, който живее в най-крайната къща в Богданово, споделя, че от месеци овцете му са в стрес всеки ден.

„Всеки ден идват вълци. Гледам, че овцете нещо се плашат, поглеждам - той вълкът при тях. И като му извиках, той се стресна и тръгна към мен. Хвърлих брадвата и избяга”, разказва животновъдът. 

Има много вълци и ни нападат дори през деня, споделя Димо Михалев

Само часове по-рано и отново по светло, Алекси едва успява да спаси стадото от две малки вълчета, които не се плашат дори и от кучето му. Алекси разказва, че в последно време нито електропастирът, нито оградите спират вълците. Той се страхува, защото знае, че през зимата нападенията ще зачестят.

От няколко дни Димо Михалев пък не пуска телетата си на паша. Споделя, че със страх извежда стадото от 150 крави.

„Вълците са много, за четири дни шест-седем телета ми изядоха. И то големи, не малките ми телета”, споделя мъжът. 

Единственото оръжие на Димо е овчарската гега. И трудно успява да прогони хищниците. И той като Алекси се запасил с пиратки.

Животновъдите от селата Богданово и Варовник имат стада с над 1200 животни. Вярват, че спасение срещу нападенията ще са единствено ловните хайки. Първата хайка за вълци ще бъде след седмица.

#вълци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници