Сметната палата откри лекарства с многократно завишени цени

Сметната палата откри лекарства с многократно завишени цени
В документа се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, която е довела до увеличаване на цените на медикаментите, отбеляза Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България се продават медикаменти с многократно завишени цени, включително с между 300% и 400%, обяви здравният министър Десислава Атанасова, позовавайки се на доклад на Сметната палата.

Резултатите от проверката за политиката на министерството и на Националната здравноосигурителна каса, свързана с цените на лекарствените продукти, са били представени на здравния министър в петък, предаде БГНЕС.

Докладът е от близо 300 страници и вече тече двуседмичният срок, в рамките на който 12-та души, които са получили доклада, могат да направят възражения, бележки или да го приемат.

Докладът със сигурност е изпратен на всички здравни министри и директори на Здравната каса във фиксирания период 2008–2012 г.

„В документа се обръща сериозно внимание на липсата на промяна в нормативната уредба, която е довела до увеличаване на цените на медикаментите, които бяха прехвърлени от здравното министерство към НЗОК“, обясни още Десислава Атанасова.

Здравният министър отказа да коментира в детайли колко точно би могъл да се увеличи бюджетът за здравеопазване за следващата година, тъй като все още не е приключила бюджетната процедура.

Всички министерства правят искания за повишаване на бюджета и за повишаване на заплатите на служителите си, коментира Атанасова.

Тя съобщи, че са проведени разговори с фирма „Сандоз“, представител на австрийската компания, която през пролетта на тази година преустанови доставките за много европейски страни на определени лекарства за онкологични заболявания.

Очаква се да започнат доставките за България на липсващите медикаменти, като според министър Атанасова в рамките на следващата седмица ще бъде нормализиран процесът.

#Сметна палата #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #НЗОК #цени #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници