Дружеството на кардиолозите в България поставя въпроса за превенцията на сърдечните заболявания

Дружеството на кардиолозите в България поставя въпроса за превенцията на сърдечните заболявания
A A+ A++ A

Отбелязвайки Световния ден на сърцето, водещи специалисти в областта на кардиологията се събраха, за да представят пред обществото най-новите данни и препоръки за лечението и превенцията на сърдечните заболявания.

Статистиката не е изненадваща, прогнозата е плашеща. Информацията сред хората е недостатъчна, здравната ни култура по този въпрос остава ниска.

Проф. Асен Гудев (председател на ДКБ) за пореден път подчерта значението на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания, както и навременното диагностициране и адекватното им лечение. Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за болестност и смъртност в световен мащаб, поради което в развитите страни се разисква широко проблемът и се отделя специално внимание на профилактиката им. Затлъстяване, стрес, тютюнопушене, алкохол, двигателна активност са параметри в основата на определянето на риска за развитие на сърдечно заболяване. Вземайки предвид и наследствения фактор, за всеки един от нас е важно, а често и животоспасяващо, да познава своя риск и начините да запази сърцето си здраво. Затова се изгражда национална мрежа от кабинети, в които специалисти кардиолози ще правят консултации и извършване на набор от изследвания на параметрите на сърдечносъдовия риск за всички желаещи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници