СЕМ прехвърлил Шамара и Сарафа на прокуратурата без становище за нарушение

СЕМ прехвърлил Шамара и Сарафа на прокуратурата без становище за нарушение
По Закона за радио и телевизия нямало нарушения, тъй като поругаването на националните символи е обект на Наказателния кодекс, обясни председателят на СЕМ Георги Лозанов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съветът за електронни медии е сезирал прокуратурата за песента на Мишо Шамара и Серафим Мартинов без становище за нарушение.

„По Закона за радио и телевизия нямало нарушения, тъй като поругаването на националните символи е обект на Наказателния кодекс“, обясни председателят на СЕМ Георги Лозанов в интервю за bTV.

Затова от СЕМ изпращат случая на прокуратурата, за да провери по компетентност дали има престъпление.

Сигналът дошъл след рутинна проверка от май 2011 г., а СЕМ разглеждал случая след интервю на Мишо Шамара пред телевизия, в което цитирал частта от песента, в която се споменават цветовете на националния трибагреник, обясни Георги Лозанов.

За песента „Бяло, зелено и червено“ двамата си партнират с представител на варненския хип-хоп – Конса. През 2011 г. обаче все още нямало текст за герба.

Около обвинението срещу Мишо Шамара се разрази огромен политически скандал, след като другият изпълнител в парчето – Серафим Мартинов–Сарафа, беше извикан за разпит като свидетел в Националната следствена служба.

Въпреки че обвинението е за поругаването на националния флаг, самите изпълнители и политици от опозицията начело с лидера на БСП Сергей Станишев видяха в обвинението потъпкване на свободата на словото и политическа поръчка заради стиха „Не вярвам в ГЕРБ, но вярвам силно в герба“.

„Цялата героика около Мишо Шамара и Серафим Мартинов е малко помпозна, евтина и неоснователна. В текста на песента няма нищо героично - в смисъл на политическа съпротива“, каза Георги Лозанов.

Той подкрепи мнението на главния прокурор Борис Велчев, че не бива да се надценява този казус.

„Както се вижда от изказването на главния прокурор, пък и СЕМ, са две либерални институции, които не са в позицията да сторят нещо на този рапър. Но имаме известна национална отговорност, когато законодателят е записал такова изискване за съхраняване на националните символи, включително в границите на публичната реч“, заяви още Георги Лозанов.

#„Бяло #Конса #Сергей Станишев #БСП #Георги Лозанов #СЕМ #Съвет за електронни медии #СЕМ #Сарафа #Серафим Мартинов #Мишо Шамара

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници