Дни за забременяване

Дни за забременяване
A A+ A++ A

За разлика от мъжа при жената яйцеклетките се отделят не непрекъснато, а в определен момент от месечния цикъл, наречен овулация.

Най-често се отделя по една яйцеклетка на всеки цикъл, т.е. всеки месец. Овулацията настъпва, когато един от зреещите фоликули (около 3-5 за всеки цикъл) се „пукне“ – тогава от яйчника се отделя зряла яйцеклетка, годна за оплождане. Тя се поема от фалопиевите тръби. През тях преминава за около 24 часа и именно тогава тя трябва да бъде оплодена. След това тя попада в матката, където, ако е оплодена, се имплантира и се развива ембрион.  Ако яйцеклетката не бъде оплодена, тя се изхвърля със следващия менструален цикъл.

След отделянето си от яйчника яйцеклетката е годна за оплождане в продължение на 12-24 часа. Като се има предвид, че менструацията настъпва около 14 дни след овулацията, то дните, в които е най-вероятно да зачене жената, са между 12 и 16 дни преди следващата менструация. При всяка жена има индивидуални особености, поради което фертилните дни се определят индивидуално. При жени, при които цикълът е 28 дни, се предполага, че овулацията настъпва по средата на цикъла, т.е. на 14-ия ден. Всеки коитус между 11-ия и 21-вия ден на цикъла при жената е свързан с по-голям шанс за забременяване. Овулацията може да се повлияе от редица фактори, поради което не може да се гарантира кога точно ще настъпи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници