Скнадал в парламента: Ще купува ли МО нови F-16?

Скнадал в парламента: Ще купува ли МО нови F-16?
A A+ A++ A

В началото на днешното пленарно заседание, за което беше предвиден само парламентарен контрол, служебният министър на отбраната Георги Панайотов поиска думата, за да опровергае твърденията, че служебният кабинет купува изтребители F-16.

Темата за такава скришна сделка първо бе повдигната от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов във Фейсбук, а вчера - и от депутати от партията му.

"Половин кон"

Панайотов отрече служебното правителство да води преговори за закупуване на нови осем F-16. Той потвърди, че кабинетът е изпратил писмо запитване. По думите му получаването на отговор от САЩ би отнело между 6 и 8 месеца. Чак след това следвало да се подготви проект за инвестиционен разход, който се одобрява от парламента и ако това се случи - следва подписването на договор.

Позицията на Панайотов повтори вчерашното съобщение на МО, в което ведомството отрече да е започнала процедура за закупуване на военни самолети.

 

Министърът уточни, че с въпросното писмо не възниква никаква финансова и юридическа обвързаност за страната за закупуване на самолети.

Проектът за модернизация на военновъздушните сили е одобрен от два парламента, заяви Панайотов и допълни, че "проектът за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет и последвалата негова актуализация са одобрени от 43 и 44 НС".

По силата на четирите договора между България и САЩ, страната закупува общо 16 самолета от един тип на два етапа - първи за придобиване на 8 самолета и втори - за още 8.

"Няма такова нещо", така Панайотов отговори на твърденията, че в актуализацията на бюджета са заложени пари за закупуването на F-16.

Служебният министър коментира още, че първите осем самолета са закупени авансово, въпреки решението на НС за разсрочено плащане. Той подчерта, че следващите 8 няма да се плащат авансово.

В края на изявлението си министърът на отбраната заяви, че ако България иска да има модерно военно оборудване и възможността да охранява своето небе, тя трябва да разполага с между 14 и 16 военни самолети.

"С половин кон нищо не става", така Панайотов определи закупуването само на 8 самолета.

Той допълни, че като министър на отбраната е поел отговорността да работи за продължаване на проектите за модернизация на армията.

Вие следвате ГЕРБ

 "Следвате пътната карта, заложена от правителството на ГЕРБ", заяви Христо Гаджев.

Според него писмото, изпратено от МС, е "проект на договор". Той коментира, че авансовото плащане се дължало на това, че България нямала кредитна история със САЩ, а планът още в началото е залагал покупка на 8 плюс 8 самолета. 

От партията на Слави Трифонов заявиха, че подкрепят плана за модернизация на армията, коментира Александър Александров от ИТН.

От БСП пък разкритикуваха ГЕРБ, които били причината "най-бедната държава в ЕС да закупи осем самолета на хартия", по думите на Борислав Гуцанов. 

Велизар Шаламанов от ДБ пък изрази подкрепа за продължаването на процедурата за придобиване на самолети. Според него обаче придобиването на F-16 без зенитнто-ракетни комплекси обезсмисляло цялата процедура.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай