Противоречиви показания по делото за радикален ислям

Противоречиви показания по делото за радикален ислям
Пред съда тримата свидетели се отрекоха от част от показанията си. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трима свидетели дадоха противоречиви показания пред съда в рамките на процеса за радикален ислям, който се гледа трети ден в Пазарджишкия окръжен съд.

Те мотивираха несъответствията с казаното от тях в досъдебната фаза на процеса и фактите, изложени пред съда, с незнанието на български език, неумението да четат добре и това, че показанията им не са прочетени от дознателя, предаде Дарик радио.

Имамът на новата пазарджишка джамия „Абу Векир“ Иван Моллов, секретарят на джамията Бранимир Змияров и Светослав Манчев от Пазарджик заявиха, че изповядват салафитското направление в исляма и се стремят стриктно да спазват законите на Корана и сюнета.

Разминаванията се състоят в това, че по време на досъдебната фаза и тримата са казали, че е грях жените да работят.

Тогава те са написали, че не гласуват, че болестите се лекуват с четене на сура (глави) от Корана и че ислямът е най-правилната религия, и в бъдеще, когато завладее света, ще бъде наложена шириатската държава.

Пред съда тримата свидетели се отрекоха от част от показанията си. Двама от тях обаче бяха категорични, че обвиняемите Абдулла Салих и Ахмед Ахмед са водили проповеди по време на петъчните молитви в Пазарджик.

След като съдът изслуша показанията на тримата свидетели, Мохамед Камбер, един от подсъдимите, коментира, че според него „не може от неграмотни хора да се пишат показания, така, сякаш са писани от хора, завършили българска филология“.

Камбер допълни, че показанията „изглежда като да са манипулирани“. Той каза още, че по телевизията наричат мюсюлманските жени „пингвини“ и попита риторично дали това отношение към тях е демократично.

Заседанието продължава с разпит на нови 12 свидетели.

#Мохамед Камбер #Ахмед Ахмед #Коран #ислям #джамия „Абу Векир“ #радикален ислям #Пазарджик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници