Маслините и зехтинът като източник на пробиотици

Маслините и зехтинът като източник на пробиотици
A A+ A++ A

Пробиотиците са бактерии, за които се смята, че са важни за здравето – те балансират интестиналната флора и стимулират имуните процеси в червата. Те спомагат за чревното здраве.

За да се постигне оптимален ефект, бактериите трябва да са определни видове, да се въвеждат в оптимално количество и въведени през устата, да устояват на неблагоприятните условия в стомаха и да успяват да живеят в червата.

Според изследване на Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC) като пробиотици може успешно да се използват бактериите, които се развиват при ферментационните процеси на маслините при приготвянето на някои видове зехтин.

Електронномикроскопски техники са показали наличието на определени видове бактерии, образуващи биофилм върху маслините при ферментацията им. Бактериите са познати от дълго време, като се е смятало, че защитават маслините, но всъщност се установява, че те се запазват жизнени благодарение на наличието на захари, аминокиселини, витамини и други нутриенти, образуващи се при ферментационните процеси.

Ако наравно с високото съдържание на фибри и антиоксиданти маслините се установят и като източник на пробиотици, то те ще бъдат класифицирани като функционална храна.

По някои видове португалски маслини са установени бактериални видове, които потискат растежа на Helicobacter pylori – патогенни микроорганизми, отговорни за развитието на язва на стомаха. Проучванията в тази насока продължават.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници