Близо месец по-късно все още няма отговор как е загинал 24-годишният студент от Бургас

Близо месец по-късно все още няма отговор как е загинал 24-годишният студент от Бургас
A A+ A++ A

Близо един месец след ужасяващия инцидент в блок 2 на студентските общежития в бургаския университет „Проф.д.р Асен Златаров“ няма ясен отговор как загина 24-годишният Георги Господинов.

Около 13 часа от средния асансьор между 10-ия и 9-ия етаж се разнасят викове за помощ, които са чути от две момчета. Те слизат до партера и казват на дежурната служителка от пропуска, че има заседнал асансьор с човек вътре.

Тъй като подобно случки са ежедневие в старите общежития на никого не направило особено впечатление, че има бедстващ и жената просто изпълнила задължението си да се обади на асансьорните техници от поддържащата фирма „Лита“ ООД.

Липсва информация какво се е случило в промеждутъка от 10-15 минути до идването на специалистите.

Дали виковете за помощ са продължили и дали някой е откликнал да помогне през времето докато чакат техниците – не е ясно.

Журналист на Флагман завари огъната металната решетка на вратата на асансьора на 9-ия етаж. Но не се знае дали е правен опит да се помогне на викащия за помощ.

Случаят е от сряда следобед, а в петък Георги е трябвало да защити дипломната си работа за придобиване на магистърска степен по „Управление на туризма“, след което да каже завинаги „Сбогом“ на университета.

В сряда сливналията е изнасял багажа си от общежитието, в което държал стая на 11-ия етаж. Сред важните му вещи бил стар хладилник със стандартна височина около 110 см. Георги е влязъл в асансьора, след което е премъкнал хладилника в кабината. Какъв точно акробатичен номер е приложил, за да натисне копчето и да уравновеси тежката техника, знае само той.

Виковете му за помощ започват веднага, след като подемникът тръгва надолу и засяда между 10-ия и 9-ти етаж. Няколко минути са отнети, за да бъде доведена и изравнена клетката с 9-ия етаж.

Асансьорният техник отворил вратата и видял, че момчето е притиснато от хладилника и не реагира. Алармирал е веднага тел 112.

Веднага след идването на линейката се установя, че студентът е мъртъв.

Служителката на „Лита“ ООД Веселина Терзиева заяви веднага пред разследващите, че асансьорите и на трите общежития се проверяват редовно, че е сигурна в изправността на съоръжението. По думите й, когато нейният колега е пристигнал на 10-ата минута момчето вече е било мъртво.

След първоначалния оглед до Флагман.бг бе подадена информация, че смъртта е следствие на тежка клаустрофобична криза. Много често усещането за липса на въздух предизвиква паник атака, а намиращият се под това неприятно психическо състояние смята, че в тясното пространство не достига въздух. Много възможно е паниката да доведе до масивен инфаркт с летален изход.

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев разполага с медицинско мнение, което е крайно неудовлетворяващо. Като причина за смъртта засега се приема задушаване. Но какво е предизвикало задушаването?

Хладилникът не е чак толкова тежък и висок, че да притисне до смърт жизненоопределящи органи в тялото на младежа.

Техническата експертиза на асансьора е изготвена своевременно и показва, че съоръжението е било изправно, макар и много старо. Асансьорът е блокирал внезапно заради удар на хладилника във вратата.

Няма крайно медицинско заключение от съдебна експертиза, тъй като все още не са готови резултатите от изпратени проби в специализирана токсикологична лаборатория в София.

През септември, най-рано прокуратурата трябва да се произнесе дали ще повдига обвинения и ще продължи образуваното производство или ще го прекрати поради липса на виновни за смъртта на студента.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници