Милиардер, близък на Путин, ще продава ток в България според в. „Ведомости“

Милиардер, близък на Путин, ще продава ток в България според в. „Ведомости“
„Гунвор интернешънъл“ е част от енергийния холдинг „Гунвор груп“, създаден през 1997 г. от съотборника на Владимир Путин по джудо и колега от КГБ Генадий Тимченко (на снимката). Снимка: РИА „Новости“
A A+ A++ A

Руската компания „Гунвор“ на близкия до президента Владимир Путин милиардер Генадий Тимченко се захваща с търговия на ток в България, пише водещият руски бизнес вестник „Ведомости“.

„Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в България предварително одобри във вторник молбата на „Гунвор интернешънъл“ за предоставянето на лиценз за продажбата на електричество в България“, съобщила представителка на комисията пред вестник „Ведомости“, цитиран от БГНЕС.

По думите на източника ДКЕВР вече е започнала процедура за издаване на лиценз на „Гунвор интернешънъл“, която ще бъде приключена на закрито заседание на комисията на 2 октомври.

„Гунвор“ е подала молба за 20-годишен лиценз за работа на българския енергиен пазар, потвърди представителят на Тимченко Антон Куревин.

Компанията е описала своя опит в търговията с електроенергия, предоставила е финансови отчети, потвърждаващи стабилното й положение, и плановете за очакваните търговски обеми през следващите четири години.

Антон Куревин не разкри подробностите, а само отбеляза, че „Гунвор“ диверсифицира своя портфейл и развива направления, свързани с търговията с други суровини, освен петрол и петролни продукти.

От 2009 г. „Гунвор“ търгува и с природен газ, биогорива, бензин, квоти за вредни емисии.

Компанията също така продаваше електричество, но през март 2011 г. обяви, че прекратява тази търговия на европейския пазар заради „тежката текуща конюнктура на пазара“.

#електричество #ток #Антон Куревин #вестник „Ведомости“ #„Гунвор интернешънъл“ #ДКЕВР #Генадий Тимченко #президент на Русия #Владимир Путин #„Гунвор“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници