Посредникът - как държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки

Посредникът - как държавата е платила без търг и 400 млн. лв. за руски дълбачки
A A+ A++ A

Дружеството "ЕС Билд" ДЗЗД е било използвано от държавата при възлагането без търг на дейности за удълбочаване на "Пристанище Варна" на руската компания "Гидрострой". За тях до момента са платени 393 млн. лв. Това показаха резултатите от разследване на "Дневник".

Схемата, която е била приложена е следната: Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (част администрацията на транспортното министерство) е прехвърлило през миналата година 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД). Това е т.нар. in-house модел (на бълг. - "вътрешни" поръчки), който позволява институциите да възлагат поръчки без търг на собствените си дружества.

Веднага след това обаче, "ТСВ" е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така отново без търг, според анализ на финансовото министерство, публикуван на 8 юли т.г., държавната компания е платила 393 млн. лв. от осигуреното финансиране на частната - "ЕС Билд" ДЗЗД. Източници на "Дневник" твърдят, че в този случай Законът за обществените поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на договор не за извършване на услуга, а за доставка на материали, машини или съоръжения.

Кой е посредникът

 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници