Делта вариантът може да е опасен за Европа заради генетиката на хората

Делта вариантът може да е опасен за Европа заради генетиката на хората
A A+ A++ A

Пандемията ще свърши, когато няма вече уязвимо население, което може да се разболее, заяви пред БНР имунологът д-р Цветелина Великова. Според нея първоначално са били посочени 70% от населението за т.нар. стаден имунитет заради чисто психологическия ефект, но всъщност трябва над 90 на сто от хората да са имали контакт с вируса.

Специалистът акцентира върху слабия интерес към ваксинацията у нас.

„Най-притеснителното е, че можем да повторим лошия опит на други държави, в които се измести заболяването сред млади и сред деца. Това би станало, ако все още голяма част от децата под 18-годишна възраст не бъдат ваксинирани, защото те остават най-уязвими“, коментира д-р Великова в предаването „Преди всички“. 

„Няма как да имаме силова интервенция. Децата трябва да искат и те да се ваксинират. Но без разрешение на родителя това не би могло да се случи“, подчерта тя.

Имунологът посочи, че според експерти Делта вариантът на коронавируса е „доста опасен за Европа“, а може би ние ще сме от най-уязвимите.

„Генофондът е различен в Азия и в Европа. Ние не сме сигурни как би протекъл. /…/ Вирусът реагира и спрямо генетичния материал на хората.“

 

 
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници