Парите не стигат: Общините купуват сами маски и дезинфектанти за изборите

Парите не стигат: Общините купуват сами маски и дезинфектанти за изборите
A A+ A++ A

265 български общини са в трескава подготовка за извънредните парламентарни избори на 11 юли. Освен задължителното гласуване с машини в секциите с над 300 избиратели, новото сега е, че общините сами трябва да купят дезинфектанти и лични предпазни средства за изборните секции.

След разследването на БНР, установило редица нарушения в доставките от Здравното министерство на изборите на 4 април и използването на дезинфектант за ръце, чието съдържание на отговаря на изписаното на етикета, държавата задължи общините да купят дезинфектанти, за които производителят е длъжен да издаде декларация за съответствие и информационен лист какво съдържа биоцидът. 

България е в зелената зона по заболеваемост от Covid-19, но противоепидемичните мерки са в сила до 31 юли, включително и за извънредните парламентарни избори на 11 юли.

С постановление № 188 от 17 май на Министерски съвет за осигуряване на здравословните и безопасни условия за работата на районните и секционните избирателни комисии държавата отпусна 2,1 милиона лева, колкото бяха и парите за лични предпазни средства и дезинфектанти и на изборите през април. 

„Дезинфектанти, индивидуални средства за защита ще бъдат осигурени децентрализирано“, пояснява областният управител на Велико Търново Георги Гугучков.

За разлика от изборите през април, когато дезинфектанти, маски, ръкавици и гащеризони бяха поръчани и доставени от Здравното министерство, сега парите са разплатени по области за районните комисии и по общини за секционните.

Парите обаче не стигат, за да се изпълни здравният протокол за изборите, разписан от служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заяви кметът на Димитровград Иво Димов. Като заместник-председател на Националното сдружение на общините той поиска от служебния премиер Стефан Янев още 5 милиона лева за общините.

„За изборите на 4 април направихме този разход и не ни беше възстановен, общините са в криза“, аргументира се Иво Димов.

„Във всяка секция да има хора, които да проверяват температурата на влизащите, включително през определен период от време да се дезинфекцират средствата и се оказа, че голяма част от тези дейности са дофинансирани през бюджетите на общините. За всички 265 общини, по груби сметки, би трябвало да се дофинансират с близо 5 милиона лева, за да спазим този протокол. Ние и без това не разполагаме с кой знае колко свободни средства. Не е разумно, според мен, да ги даваме за национални избори, точно общините“.

На този етап няма яснота ще бъдат ли отпуснати поисканите от Националното сдружение на общините 5 милиона лева за дезинфекция на изборите.

Притеснение за парите по дезинфекцията на секциите има в Сливен, казва секретарят на Общината Валя Радева.

„Не мога да отговоря дали средствата, които имаме, ще стигнат за плащане на извънреден труд на тези лица, защото разбирате, че в самия ден е необходимо да има лице, което да осигурява дезинфекцията в сградите“. 

И общините се оправят кой както намери за добре. За допълнителните плащания по здравния протокол в община Павликени ще вземат пари от отпуснатите за техническо обезпечаване на изборите - т.е. от сумите за хартия, химикалки, тонери, обяснява секретарят на община Павликени Румянка Гавраилова.

„За хората, които ще бъдат наети за осигуряване на този процес в тази му част, ще се справяме със средствата, предоставяни за организационно-техническата подготовка на изборите“. 

На този етап няма и яснота кой ще купи и осигури памука и спиртния разтвор за дезинфекция на машините за гласуване. На изборите на 4 април за това по два договора Здравното министерство похарчи 29 754 лева за общо 9500 машини.

Всяка община по различен начин извършва доставките на личните предпазни средства и дезинфектантите за изборните секции, още повече, че в здравния протокол сега разписаното е много по-пестеливо и различно от това за изборите на 4 април.

Маски с висока защита сега се предвижда да има само за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните, но не и в стандартните изборни секции. Не е разписано какви количества дезинфектанти за ръце, под и повърхности трябва да бъдат осигурени във всяка секция. 

В Сливен за 181 секции са отпуснати малко над 20 хиляди лева. Ще купуват по здравния протокол от миналите избори. Няма да правят конкурсна процедура и са поръчали маските на определена аптека, а дезинфектантите са от великотърновска фирма, с които Общината има сключени договори за противоепидемичните мерки за общинските звена, отбелязва секретарят Валя Радева.

„Поискали сме дезинфектанти за под, дезинфектанти за повърхности, дезинфектант за ръце, маски за секционните избирателни комисии, маски за гласоподавателите, които в деня в себе си не носят, за да им осигурим правото на глас. Те бяха два вида. Съобразяваме се по здравния протокол, който беше от изборите на 4 април, защото за секционните комисии маските бяха с по-висока защита“. 

Доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти са освободени от Закона за обществените поръчки и се правят през Закона за извънредното положение, поясни кметът на Димитровград Иво Димов:

„Заявяваме си директно материалите и си ги купуваме на някоя от фирмите, с които работим. Последните разпоредби в Закона за обществените поръчки са освободени от подобни процедури“.

14 хиляди лева за противоепидемичните мерки в 93 секции в община Димитровград ще останат в града, защото доставките са от местни фирми, производителки на маски и дезинфектанти. 

За изборите на 11 юли в област Велико Търново еднократните предпазни гащеризони за Covid секциите и за подвижните секции за карантинираните ще бъдат осигурени от областната управа, защото от миналите избори останаха големи количества и сега ще бъдат раздадени безплатно на общините според заявките им. 

За 16 изборни секции в община Лясковец за маски и дезинфектанти са отпуснати малко под 3 хиляди лева. На фаза проучване сме, уточнява  секретарят на Общината Мариян Паскалев.

„Гледаме фирмите да са лицензирани, да имат сертификати, разрешения. Проучваме да видим коя какво предлага и за колко пари предлага“. 

Близо 7 хиляди лева за маски и дезинфектанти за 39-е секции в община Павликени директно отидоха във великотърновска компания, производител на дезинфектанти. Тя осигурява и останалите доставки в тази насока за Общината, разказва секретарят Румянка Гавраилова.

„В последно време бяхме заринати от оферти на различни фирми. Долу-горе цените на всички са почти едни и същи, но фирмата, която избрахме, ни предоставя тези лични предпазни средства и дезинфектантите със сертификат“.

На въпрос не се ли притесняват, че избраната фирма доставчик беше замесена в скандал на миналите избори с производство на дезинфектант, чието съдържание не отговаряше на изписаното на опаковката, Гавраилова отговаря:

„Не ни притеснява, по простата причина, че откакто сме в пандемия, пазаруваме, осигуряваме средства за кметства, за мероприятия на Общината от тази фирма и имаме гаранцията“.

Как ще се отчитат парите, похарчени от общините за изборите, пояснява Петя Райкова, главен секретар на областната управа във Велико Търново.

„Всяка община изготвя отчет. В случая ще бъдат два отделни отчета. Единият за изразходването на средствата за организационно-техническата подготовка на изборите. Вторият ще бъде отчетът за осигуряване на безопасни условия на работа и ще го скрепи, включително с фактури и други документи. Ние ще обобщим подадената от тях информация и ще я предоставим на Министерски съвет“. 

Новото на тези избори е и това, че доставките на личните предпазни средства и на дезинфектантите трябва да бъдат придружени със специални документи, подчертава областният управител на Велико Търново Георги Гугучков.

„Този продукт трябва да бъде съпроводен с декларация за съответствие. Тази декларация, който я е изготвил, а това е производителят, той носи пълна отговорност за съответствието на неговия продукт на всички нормативни документи, които определят неговото качество. Тази декларация е съпроводена с информационен лист, където можем да го свържем с дезинфектантите, там са указани какви продукти вътре са вложени. Никоя община няма да купи дезинфектант без декларация за съответствие“.

До декларациите за съответствие за дезинфектантите на изборите на 11 юли се стигна след разследването на БНР, в което доказахме, че дезинфектантът за ръце за вота на 4 април, произведен от великотърновската фирма „Хигиенно-медицинска индустрия“ и доставен на занижени цени от сливенската фирма „Килвид“ на Здравното министерство, има отровния за хората метилов алкохол, което е недопустимо. В репортажа, излъчен на 14 май, Антония Иванова, ръководител на лабораторията на ХМИ, заяви:

„Спиртът, който е използван, е на „Захарни заводи“. Той идва със сертификат, в който не е упоменато, че има метанол. Не съм правила изследване на спирта, използван като суровина за тази партида“.

В становище на „Захарни заводи“ от 25 май до БНР, се посочва: „Спиртът ни отговаря напълно на неговия сертификат за качество и не съдържа метанол. Това се потвърждава от многобройните изследвания в заводската лаборатория, акредитирани външни лаборатории и лабораториите на клиенти“. 

Разследването на БНР доказа, че дезинфектантът за ръце за изборите на 4 април е със съдържание на активните вещества, различно от изписаното на етикета, което е грубо нарушение. Вината отново беше хвърлена от ХМИ върху доставчика на суровината, а Виктор Азманов, съсобственик и управител на компанията, посочи: 

„Да, ние по никакъв начин не оспорваме, че има допусната грешка. Напротив, ние потвърждаваме, че има допусната грешка, за която сме си направили доклади, протоколи от изпитвания, наказания, регрес към доставчика“.

Проверка на договорите, по които бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов направи доставките на личните предпазни средства и дезинфектантите за изборите на 4 април, направи Инспекторатът на Министерството на здравеопазването. Сезирана е прокуратурата.

Проверката на Инспектората потвърждава изнесеното в разследването на БНР на 16 април, че договорът за доставката на 71 тона великотърновски дезинфектанти за 494 хиляди лева е подписан за фирма „Килвид“ - Сливен от пълномощник, който не е имал право да прави това към датата на договора.

По повод нарушенията за съдържанието на дезинфектанта за ръце, от Министерството на здравеопазването съобщиха за БНР, че не е от компетентността на Инспектората да извърши проверка за ползване на дезинфектанти, съдържащи активни вещества, които не отговарят на обявено съдържание на продукта. Кой трябва да извърши проверката - от Здравното министерство не посочват.

За разследването на БНР, разкрило сериозни нарушения по доставките на лични предпазни средства и дезинфектанти за вота през април, депутат от 45-ото Народно събрание сезира главния прокурор, президента, служебния здравен министър, директора на Агенцията по лекарствата и омбудсмана. До момента има реакция само от омбудсмана Диана Ковачева, която е поискала проверка от министър Стойчо Кацаров и от главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Разследването повдигна и въпроса, че няма нито един държавен орган, който да контролира какво има в дезинфектантите. След един месец изчакване за отговор по този проблем, от Здравното министерство отговориха, че „контролът върху пуснатите на пазара биоциди и професионалната им употреба е текущ и последващ и се извършва от органите на държавния здравен контрол. Няма данни в Инспектората на МЗ за извършване на такава проверка, като ще бъдат сезирани Националния център  по обществено здраве и анализи или РЗИ за лабораторен контрол на конкретни проби“. 

#избори #дезинфектанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници