Асен Василев: Проверява се майката на Пеевски

Асен Василев: Проверява се майката на Пеевски
A A+ A++ A
В момента се проверява за майката на Делян Пеевски. Трудно би могло да се каже, че двамата не са свързани лица. Те имат много общи фирми. Това каза финансовият министър Асен Василев по БТВ.
 
Най-страшното нещо, когато излязоха санкциите по „Магнитски“, бяха 64-те фирми. Това потенциално можеше да зарази цялата икономика. Това нещо можеше да пламне. Тогава нямаше как да се предприеме нещо, което да спре тази зараза. Правителството направи много тесен прочит. Ограничи се списъка от лица, така че държавните дружества да не си партнират с тези фирми и да не пламнат и те.

 Кризата сега не е толкова остра. Създава се една неустойчивост на системата и трудно може да се отдели здравото от болното.

 НАП правят план на събираемостта на седмична база. Ние заварихме събираемост, колкото е планът. В момента има събираемост, която изпреварва плана. Няколко фактора има - икономиката се развива добре. Вторият фактор е преориентираме работата на НАП да работи с големи фирми. Трето, НАП правят проверки на големите касови наличности. Започна активна работа с фирмите, които дължат пари. Някои от тях внесоха пари в бюджета. Към края на годината ще има милиард повече приходи.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай