Математик: Колективен имунитет без ваксиниране е химера

Математик: Колективен имунитет без ваксиниране е химера
A A+ A++ A

Около 2 милиона и 400 хиляди българи са се срещали с COVID-19. От тях обаче най-много три четвърти са били симптомни. Това заяви в "Денят започва" Лъчезар Томов, математик и преподавател в НБУ.

"Около 2 милиона да кажем са хора, които имат някаква зашита. Не е точно и ясно колко работи срещу индийския вариант тази защита. Още нямаме данни за честотата на инфекциите при него. Така, че не мога да им гарантирам, че ще се справят, ако не са ваксинирани", каза Томов.

По думите му изчисленията са груби, защото се базират на най-различни допускания. Изчисленията са 5 или 6 пъти над официалната бройка. Според него може да се говори за колективен имунитет, когато разполагаме с поне 5 млн. ваксинирани.

"Колективен имунитет без ваксиниране е химера поради способността на вируса да мутира", категоричен е Томов. "Вирусът подлежи на еволюция, на мутация под натиска от имунната система на хората, когато те са преболедували. По-лесно да се избегне имунната система от преболедуване, отколкото от ваксина, защото ваксината е синтезирана за много широк клас от мутации т.е. за множество варианти да може да реагира", заяви още той.

#Томов #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"