Протестиращи полицаи: За Цветанов камерата е по-важна от служителите

Протестиращи полицаи: За Цветанов камерата е по-важна от служителите
По думите на Валентин Попов единствено в системата на МВР не се заплаща по никакъв начин нощният труд. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Стотина служители на МВР излязоха в понеделник пред църквата „Св. Седмочисленици“, в непосредствена близост до сградата на МВР, за да изразят недоволството си от нивото на заплащане, условията на труд в системата и липсата на диалог с министерството.

„В цял свят сигурността струва пари, и то много пари“, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Валентин Попов, предаде БГНЕС.

„Няма как да се откажем от всичките си искания за законодателни промени. Не можем да търпим повече. Това, което наистина веднага трябва да се промени, е да се прекрати безобразието“, посочи той.

„Законът за МВР позволява служители да работят, без да им се заплаща. Това е грубо нарушение на конституционното им право на заплащане за свършена работа. От това няма как да мръднем“, коментира още Попов.

По думите му единствено в системата на МВР не се заплаща по никакъв начин нощният труд.

„Нека никой не се опитва да ме убеждава, че нощният труд не се отразява на работата“, каза Валентин Попов, който в неделя излезе на протест след нощна смяна.

„Аз не искам да съм тук, искам днес да съм при семейството си и утре отново да съм на работа. Налага ми се да съм тук. Не го правим просто, за да си говорим с медиите. Правим го, защото се налага. От пролетта на 2009 г. до юли тази година не сме отваряли уста за увеличение на заплатите, ние чакахме и според мен чакахме твърде дълго, и проявихме сериозна толерантност“, добави синдикалният лидер.

„Цветан Цветанов се опитва да обясни много неща чрез медиите, въпреки че самият той неведнъж е казвал, че преговори се водят не в ефир, а около масата за преговори. Аз напълно подкрепям министър Цветанов, че мястото за преговори не е националният ефир", каза още Валентин Попов.

„Явно за министъра ние не представляваме интерес като негови служители и не иска да слезе при нас и да си каже мнението. За него камерата е по-важна, отколкото служителите. Очакваме той да слезе при нас. Да се надяваме, че ще застане зад служителите си, а не зад политическа партия или зад Симеон Дянков“, заяви от своя страна заместник-председателят на СФСМВР към столичното Пето РУП Благой Ванкин.

„Нашите искания са реални. Инфлацията за три години се увеличи с над 11%, цените на хранителните продукти също се увеличиха. Още чакаме да се сбъднат обещанията от 2009 година за увеличение на доходите“, допълни Ванкин.

От федерацията очакват в близките дни все пак да се стигне до разговори между представителите на синдиката и ръководството на МВР и обмислят да продължат с протестите, ако това не се случи.

Делата на федерацията в Комисията за защита от дискриминация продължават през следващия месец.

#МВР #Валентин Попов #СФСМВР #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Симеон Дянков #Министър на финансите #Комисията за защита от дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници