След твърдения на Илчовски - "Градус"АД и Иван Ангелов го съдят за 20 милиона лева

След твърдения на Илчовски - "Градус"АД и Иван Ангелов го съдят за 20 милиона лева
A A+ A++ A
ПОЗИЦИЯ НА "ГРАДУС" АД

„Градус“ АД сезира Комисията за финансов надзор за разпространяването на невярна и подвеждаща информация от Светослав Илчовски и определени други лица относно „Градус“ АД и цената на неговите акции, което представлява грубо нарушение на Европейския регламент (ЕС) № 596/2014 относно пазарната злоупотреба. Наложената на нарушителите глоба може да достигне до 5 милиона лева.

“Градус” АД подготвя иск по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите срещу Светослав Илчовски за обезщетение на неимуществени и имуществени вреди в размер на 10 000 000 лв. Поради мащаба на политическата атака, засегната не бе единствено компанията, но и всички нейни акционери. В тази връзка, един от основните акционери и член на Съвета на директорите на „Градус“ АД, г-н Иван Ангелов уведоми дружеството за подготвени или заведени от него пет отделни съдебни иска.

Иван Ангелов е завел и иск срещу Светослав Илчовски по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, в следствие на обидни и клеветнически твърдения. Стойността на иска е определена на 300 000 лв.

Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления е заведен иск срещу Светослав Илчовски на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпления по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1, вр. чл. 26 от НК и по чл. 148, ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 146, ал. 1 от НК.

Във връзка с опит за опозоряване на името и приписването на престъпления на члена на Съвета на директорите на „Градус“ АД Иван Ангелов от Павел Стоименов, срещу него е заведен иск на основание на основание чл. 247, ал. 1, т. 2, вр. с чл. 80 от НПК за престъпление по чл. 148, ал. 2, вр. с ал. 1, т. 2, предл. 2, вр. с чл. 147, ал. 1, предл. 1 от НК; Заведен е и иск срещу Павел Стоименов по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите за обезщетение на неимуществени вреди, вследствие на обидни и клеветнически твърдения. Цената на иска е 150 000 лева.

Иван Ангелов подготвя иск за вреди срещу лицето Светослав Илчовски на основание чл. 45 от ЗЗД във връзка с разпространяването на невярна и подвеждаща информация за публичното дружество „Градус“ АД, което представлява пазарна манипулация. Искът е за обезщетение за имуществени вреди, свързани с безпрецедентното обезценяване на акциите на „Градус“, чийто размер може надхвърли 5 милиона лева. Размерът на вредите може да се увеличи многократно, ако подобни искове бъдат заведени и от други акционери в „Градус“ АД.

Вярваме, че правовата държава осигурява необходимата защита на българския бизнес и институциите ще установят кой стои зад опита за дискредитиране на компанията.

Изразяваме убеждението си, че българската съдебна система ще въздаде справедливост при този опит за очерняне на името на сектороопределяща компания, която през последните 30 години осигурява работа и развитие на хиляди български граждани.
Подчертаваме, че при всеки нов опит за накърняване на имиджа на “Градус” АД, ще защитим интересите на своите акционери, клиенти и доставчици с помощта на българския съд.

#Илчовски #градус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай