Още ремонти на пл. "Славейков" в София

Още ремонти на пл. "Славейков" в София
A A+ A++ A

На столичния площад "Славейков" предстоят нови строителни дейности две години след ремонта му. Целта е да се вкопаят солидни метални пилони, на които да се закачат новите щандове за книжния пазар, тъй като поставените преди 2 г. 15 метални перголи не са подходящи. Това е показало експертно изследване, съобщи "Дневник", позовавайки се на общинско дружество "Пазари Запад" ЕАД, управляващо търговската дейност на площада. Възможно е дори, ако се прецени, част от перголите да бъдат премахнати.

"Предстои проектът да бъде разгледан на разширен състав на Експертния съвет към направление "Архитектура и градоустройство". В него ще участват представители на всички политически сили в общинския съвет. Прогнозната цена сега не може да се посочи, защото на тези експертни съвети постоянно се нанасят корекции, които или оскъпяват, или поевтиняват с малко", е разяснил Борислав Борисов, главен експерт на "Пазари Запад". По думите му след това ще се проведе обществена поръчка за изпълнител, като цялата процедура се очаква да приключи до есента.

Според графика книжният пазар може да се върне на площада най-рано през пролетта на 2022 г. Той беше временно преместен в градинката пред хотел "Рила" през 2018 г., но повечето книжари вече се отказаха или фалираха. Сега там има броени сергии, които предлагат стари книги.

 

Щандовете за книги са по проект на арх. Димитър Паскалев - всеки от тях трябва да побира до 500 книги, като тежината им е по 600 кг. По план те трябва да имат свое осветление и отопление, както и стъклен навес за дъжд и сняг, което ще оскъпи много изпълнението им. Столичният общински съвет вече разреши на "Пазари Запад" да плати до внушителните 276 хил.лева без ДДС за тях. Всеки щанд ще струва до 39 400 лв.

Както "Сега" писа, 2 г. след ремонта "Графа" е нито хубав, нито готов. Обновлението на тази част от столицата приключи в края на май 2019 г. и струваше около 24.5 млн. лева на българските и европейските данъкоплатци. Дори след края на строителните дейности обаче останаха много неща за доизкусуряване и поправяне, макар че по замисъл районът около площад "Славейков", църквата "Св. Седмочисленици" и т.н. трябваше да се превърне в най-представителната част на града.  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай