Полицаите на протест за по-високи заплати

Полицаите на протест за по-високи заплати
Служителите на МВР ще протестират в неделя и понеделник в София с настояване заплатите им да бъдат увеличени. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Служителите на МВР ще протестират в неделя в София с настояване заплатите им да бъдат увеличени.

Полицаите ще се срещнат в 16:00 часа в градинката пред МВР и ще поемат с шествие до Министерство на финансите, като по график акцията ще продължи до 21:00 часа, съобщиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Полицаите настояват за 25% увеличение на заплатите и за правото да работят допълнително в свободното си време извън структурите на МВР.

В понеделник членовете на синдиката ще се срещнат да протестират отново пред сградата на МВР в 8:20 часа сутринта, а официалният край на двудневния протестен митинг ще бъде обявен в 10:20 часа.

В момента СФСМВР има подкрепата на Синдиката на служителите в затворите в България, които ще се присъединят към протестиращите служители на МВР в неделя.

По-рано през седмицата стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков предлага заплатите в системата за сигурност (Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция „Национална сигурност"), да се увеличат за сметка на полагаемите отпуски и обезщетения.

Според него повишението при военнослужещите може да е с 5,8%, а при служителите на МВР и ДАНС - със съответно 11,7% и 12%, при положение, че те се откажат от 20-те заплати, полагащи им се при пенсиониране, и от част от отпуските си.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък увери, че вече цял месец води диалог с колегата си Дянков по темата и вижда като реалистично увеличение на полицейските заплати от 5-7%.

#СФСМВР #полиция #протест #заплати #Цветан Цветанов #Симеон Дянков #Министър на финансите #министър на вътрешните работи #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници